ANDER NIEUWS


Hier vind je ander nieuws en activiteiten, welke niet direct met onze afdeling in verband staan, maar toch interessant zijn om te lezen of om aan deel te nemen.


LEZING RADIO ASTRONOMIE BIJ STERRENWACHT MIDDEN NEDERLAND

Op woensdag 21 december a.s. om 20:00 uur organiseert sterrenwacht Midden Nederland een speciale avond over radio astronomie. Het waarnemen van de sterrenhemel met radiogolven wordt een steeds belangrijker onderdeel van de astronomie. Bovendien heeft Nederland steeds een voortrekkersrol op dit gebied gespeeld, o.a. met de ontdekking van de zogenaamde waterstoflijn. Hiermee is het mogelijk de structuur van ons Melkwegstelsel in kaart te brengen en hier als het ware bovenop te kijken.
Met zichtbaar licht is dit onmogelijk, omdat wij ons binnen de schijf van de Melkweg bevinden. Op die avond zal Andries Boone (PA0ABY) van de sterrenwacht ingaan op de belangrijke bijdrage van radio aan de astronomie en de ruimtevaart en de eerste waarnemingen van de genoemde waterstoflijn laten zien, waaruit leden van de sterrenwacht de kaart van de Melkweg maken.
Het belooft een interessante avond te worden op deze kortste dag van het jaar. De toegang kost 5 Euro, leden gratis. Nadere informatie treft u aan op de website www.sterrenwacht-mn.nl.OPNIEUW MORSE-EXAMEN IN BELGIË

Op zaterdag 22 april 2017 zal de UBA, sectie DST (Diest) weer een officiële morseproef afnemen. In overeenstemming met het besluit van de Raad Van BIPT zijn de examinatoren erkend door het BIPT. Het examen wordt afgenomen op 5 en 12 woorden per minuut.
Het slagen in deze proef levert een BIPT certificaat op dat erkend is in alle landen die de CEPT aanbevelingen TR61/01& 02 toepassen. Met dit certificaat op zak, kan bij Agentschap Telecom de aantekening ‘CW included’ verkregen worden.
In Nederland worden sinds het afschaffen van de CW eis geen examens meer afgenomen. De België route is toegestaan door Agentschap Telecom en eerder succesvol bewandeld door enkele zendamateurs. De aantekening ‘CW included’ is in enkele landen nog steeds noodzakelijk om uit te mogen zenden, zoals bijvoorbeeld Frankrijk als men in CW wil uitzenden. SSB-uitzendingen vanuit Frankrijk zijn ook zonder de notitie ‘CW included’ toegestaan. In Luxemburg mag zelfs in het geheel niet gezonden worden op de F-banden zonder de “CW-included” notitie.
Het examen werd eerder afgenomen in Diest en toen telde het examen 20 deelnemers, waaronder 8 Nederlandse deelnemers. Zij hebben inmiddels een nieuw pasje van Agentschap Telecom ontvangen.
Meer informatie is te vinden op de website van de Radio Amateurclub Diest (ON4DST).

(bron: hamnieuws.nl)RADIO AMATEUR BEURZEN/MARKTEN

Radio en techniek markt Bladel
Op zondag 18 december wordt de gezelligste Radiomarkt van de Benelux gehouden, plm. 350 meter aan stands. Entree 3 euro + gratis parkeren voor de deur en t/m 16 jaar gratis entree. Tijd: van 10.00 tot 15.00 uur. Adres: Den Herd, Emmaplein in Bladel. Het aanbod is breed, je vindt er elektronica, radiozendapparatuur, drones, Arduino, Raspberry, 3D-printing, modelbouw, computers, zelfbouw, demo-stands, DMR, Dstar en Hamnet.

Radiobeurs Apeldoorn
Op zaterdag 21 januari 2017 wordt voor de 21e keer de Radiobeurs georganiseerd voor radio zend- en luisteramateurs, niet te verwaren met de dag van de radio amateur, die in november in Apeldoorn wordt georganiseerd. De beurs is open vanaf 09.30 uur, adres Dok-Zuid, 1e Wormenseweg 460 te Apeldoorn. Deze locatie is bij velen bekend onder de oude naam "De Kayersheerdt" en is voorzien van een groot parkeerterrein waar gratis geparkeerd kan worden.

Groninger Radio Amateur Treffen (GRORAT)
Naar aanleiding van het succes van vorig jaar wordt er 18 februari 2017 weer De Groninger Radio Amateur treffen (GRORAT) georganiseerd. Voor deze markt is opnieuw het samenwerking verband verlengt tussen Groninger Radio Amateurs, de st. RCGA en Vitalis Vlooienmarkten.
Wij willen u graag de uitnodigen om op deze markt aanwezig te zijn.
Het wordt gehouden voor zendamateurs, luisterstations, geïnteresseerden in de Radio- en ATV techniek maar ook voor hobby enthousiasten op Computer gebied, Elektronica en zelfbouw. Aanvoer van nieuwe en gebruikte spullen zullen in ruime mate aanwezig in allerlei variëteit. We gaan ook weer stands inrichten waar demonstratie wordt gegeven over de mogelijkheden met Radio, Elektronica, Mini PC’s, opleidingen en dergelijke.
Daarbij is het gezellig treffen, uitwisselingen van opgedane ervaringen en bijpraten ook een belangrijk onderdeel. Dit kan plaatsvinden in de Horeca hoek onder genot van een kop koffie, een hapje of een drankje.

Locatie
De markt wordt georganiseerd in de bekende Veilinghallen (Flowerdome) Legroweg 80, 9761TD te Eelde. Dit ligt 10 km ten zuiden van Groningen en prima bereikbaar per openbaar vervoer en op loopafstand van Groningen Airport Eelde. De hal heeft een oppervlakte van 2500-3000 m2, is uitstekend verlicht en verwarmd.
In het zelfde complex wordt elke week een zeer grote vlooienmarkt georganiseerd door Vitalis, die vele duizenden bezoekers trekt. Door samenwerking hebben bezoekers nu direct toegang voor beide markten voor één entree prijs van slechts € 3,50. Kinderen tot en met 13 jaar gratis entree. De radiomarkt is zaterdag voor het publiek geopend van 9:30 – 15:00 uur. Gratis parkeergelegenheid is in ruime mate aanwezig!SPECIAL EVENT STATION PD16XMAS

Van 1 december 2016 tot 1 januari 2017 zal ik de speciale roepletters PD16XMAS activeren. Uiteraard hoort bij deze activatie ook een leuke QSL-kaart, geheel in de kerstsfeer.
Waarom nou juist deze roepletters? Dit om juist in de koude feestmaand december een leuke activiteit te creëren op de HF-banden! Amateurs zitten dan toch eerder in de shack. Het zijn soms van die dagen waarin ieder zich toch wel wat verveeld. Dan is het mooi om even achter de transceiver te kruipen om te kijken of er nog activiteit is. Uiteraard doe ik het ook voor de fun en om wat meer activiteit op de HF-band te promoten.
Over de keuze van de roepletters heb ik niet zolang na hoeven te denken. In de call PD16XMAS staat de 16 voor 2016 en Xmas (kerstfeest).
QSL via PD7DX. (bureau) / E-QSL ook mogelijk via PD16XMAS.

Raymond (PD7DX)

Bron en meer info over dit station zie: www.VERON.nl.VERON START ONLINE INTERESSE ONDERZOEK ONDER LEDEN

Om de service en informatievoorziening naar de leden te verbeteren, wil de VERON graag weten waar jou interesses als radioamateur liggen. Daarom nodigt de PR-commissie van de VERON je uit om deel te nemen aan een online onderzoek. Leden waarvan het e-mailadres bij het Centraal Bureau bekend is, ontvangen hiervoor op 18 november per mail een uitnodiging.
Het onderzoek bestaat uit 15 vragen en is uitsluitend bedoeld voor VERON leden. Onder de deelnemers aan dit onderzoek worden diverse cadeaubonnen als waardering voor deelname verloot.
Gegevens uit dit onderzoek worden uitsluitend door de VERON gebruikt om service naar haar leden te verbeteren. Alle data wordt opgeslagen in een veilige omgeving. Deelnemen kan tot 15 december.
Om deel te kunnen nemen is het ingeven van het VERON lidmaatschapsnummer noodzakelijk. Dit nummer vind je op het lidmaatschapskaartje dat jaarlijks, na ontvangst van de contributie, wordt verzonden.
Heb jij geen uitnodiging ontvangen? Dan is je e-mailadres waarschijnlijk niet bekend bij de centrale ledenadministratie. Wil je toch deelnemen? Dan kan je deze link gebruiken om het onderzoek in te vullen: https://www.veron.nl/interesseonderzoek-formulier.VADEMECUM 2016

Nu verkrijgbaar! Hèt vernieuwde handboek voor iedere radioamateur. Exclusief bij de VERON.
vademecumHet Vademecum is hèt naslagwerk en handboek voor de radioamateur en mag eigenlijk in geen enkele shack ontbreken.
Het bevat heel veel praktische informatie over onze hobby. Het vademecum doet dienst als stevig naslagwerk voor, tijdens en na het werken met de radio apparatuur.
Prijs leden: € 10,00 / Prijs niet-leden: € 12,50.
Bestellen? Dat kan eenvoudig in de VERON Winkel (bestelnummer 847).HS1A SILENT KEY

De Thaise koning Bhumibol Adulyadej is op donderdag 13 oktober op 88-jarige leeftijd overleden. De koning werd in Cambridge, Massachusetts geboren en was de langszittende monarch in de wereld. Naast staatshoofd was de koning ook gelicentieerd zendamateur.
In 1989 krijgt hij de roepletters HS1A. De koning was beschermheer van de Radio Amateur Society of Thailand. Bekend is dat de koning een fervent luisteraar was. Maar hij maakte weldegelijk ook verbindingen. Dat deed hij ook voordat hij HS1A werd; voor 1989 was de koning VR-009. Deze VR-roepletters werden in Thailand uitgegeven als ” Voluntary Radio” wat kan worden gezien als een voorloper van amateur radio. Gebruikers met een VR-call mochten in Thailand gebruik maken van de 2 meter band.

Geen actieve staatshoofden meer als zendamateur
Voor zover bekend is, zijn er na het overlijden van de Thaise koning geen actieve staatshoofden meer die ook zendamateur zijn; koning Hussein van Jordanie (JY1) overleed reeds in 1999 en koning Juan Carlos van Spanje (EA0JC) deed in 2014 afstand van de troon.SCOUTS BOUWEN RADIOTOREN

Zaterdag zijn Scouts in Amersfoort gestart met de bouw van een tijdelijke houten toren. De constructie komt naast het gebouw van Scouting Impeesa aan de Laan 1914 te staan. Tijdens de Jamboree On The Air (14 t/m 16 oktober) wordt de toren gebruikt als zendmast.
Aan de constructie werken Scouts van drie groepen uit de omgeving van Amersfoort. "Zonder die samenwerking zou het niet lukken om de toren te bouwen," vertelt Bart, één van de coördinatoren van de bouw. "Het bouwen van de toren is een grote uitdaging, er zijn veel materialen nodig en de constructie moet natuurlijk veilig zijn. Maar als we klaar zijn staat er een toren van 20 meter hoog!" vervolgt hij.
Voor de jeugdleden worden volgende week activiteiten georganiseerd. "Op zaterdag 15 oktober lopen er ruim 150 Scouts rond over het terrein, " aldus Bart, "we werken al een paar jaar samen met Cay-Noya en Manitoba. Dit jaar komt ook Scouting Mondriaan op zaterdag meedoen."
Op 14, 15 en 16 oktober vindt de Jamboree On The Air (JOTA) plaats. De JOTA is een internationaal evenement dat in het teken staat van zenden met radio's en het leggen van contacten over de hele wereld.
Naast de JOTA zal tijdens hetzelfde weekend ook de Jamboree On The Internet (JOTI) plaatsvinden. De JOTI draait ook om het leggen van contacten, maar dan via het Internet in plaats van radio's. Om contact te leggen wordt gebruik gemaakt van een soort chat (IRC).
Meer informatie over de JOTA en de JOTI is te vinden op http://www.jota-joti.nl. Op www.impeesa.nl is meer informatie over Scouting Impeesa Amersfoort te vinden.

Bron: De Stad Amersfoort.nl - BDUmedia / 08-10-2016, 13:50 / Lezersnieuws / Bas van Mourik

KOM EENS KIJKEN BIJ DE JOTA IN SCHERPENZEEL

Zaterdag 15 oktober zijn geïnteresseerde zendamateurs tijdens het JOTA bezoekersuurtje van harte welkom om te zien hoe Scouting Scherpenzeel zijn JOTA dit jaar beleeft. Bezoekers ontvangen we graag tussen 19.00 en 21.00 uur bij Scouting Scherpenzeel aan de Broekerweg in Scherpenzeel, Gelderland.
Het idee van dit bezoekersuurtje is om de scoutinggroep kennis te laten maken met zendamateurs uit de regio die bereid zijn in de komende JOTA’s bij Scouting Scherpenzeel te organiseren. Ze kunnen dan onderling de contacten leggen om tijdig de zestigste JOTA te gaan voorbereiden.

Erwin (PA3EFR)EXPOSITIE ZEEZENDERS IN NIJKERK

In Nijkerk is een expositie te zien over de geschiedenis van de zeezenders in het algemeen en van Radio Veronica in het bijzonder. Onder de noemer ‘192 museum’ is de expositie te zien op de eerste verdieping van het gebouw waar ook de studio’s van 192TV, Café 192 en het onlangs geopende ‘Demis Roussos museum’ zijn gevestigd. De expositie geeft een overzicht van de zeezenders die in de jaren 60 en 70 voornamelijk in de Noordzee geankerd waren.
Het ‘192 museum’ aan de Oude Barneveldseweg 65B in Nijkerk is vanaf 2 september elke vrijdag en zaterdag van 11-17 uur open voor het publiek.
Foto's en video's zie <hier>.NIEUWS OVER DE DIGITALE RADIO-AMATEUR ACTIVITEITEN

Raphael (PD0RAF) heeft een paar leuke artikeltjes geplaatst op de homepage van pi4amf.nl. Hieronder vindt u onder welke kopjes u deze artikeltjes kunt vinden.

Keistad digitaal
Het zal de digitale-amateurs niet zijn ontgaan, nadat ´het Amersfoortse´ bij PI4AMF een DMR repeater bij elkaar had gespaard zijn er zo links er rechts wat heilige huisjes gesneuveld en enkele revoluties uitgebroken. En nu ziet de digitale repeater-netwerk omgeving er voorgoed anders uit.
Hier vindt u het hele artikel.

CQ HAMnet
Zendamateurisme kent vele facetten en een oude bekende is HAM-net. Ja, een oude bekende. Het begon ooit met Packet Radio / AX25 wat nu nog steeds veel voor APRS en ook e-mail (WIN-link) in gebruik is, en dat langzaam evalueert naar een breedband IP netwerk.
Hier vindt u het hele artikel.BEHEERDERS LANCEREN SAMEN REPEATERBELEID

Samenwerkende repeaterbeheerders hebben vandaag een website gepubliceerd waar radiozendamateurs worden geïnformeerd over het gebruik van Nederlandse repeaters.
De website repeater.nl geeft niet alleen inzicht hoe de tegenwoordige regelingen door de Nederlandse overheid worden gehanteerd maar legt ook uit hoe je de repeaters kan gebruiken en hoe wordt omgegaan met verstoringen.
Al langere tijd bestond de behoefte om een informatievoorziening in te richten voor de gebruikers van repeaters omdat gebleken is dat veel onduidelijkheid bestaat over de regels die hiervoor gelden. Zo weten verschillende radiozendamateurs niet goed wat nu de verschillen zijn tussen de vroegere machtigingsvoorwaarden en de huidige regeling, ook al is deze al ruim 10 jaar geleden van kracht geworden.
De website komt in een tijd dat er veel veranderd in de wereld van radiozendamateurs. Tegenwoordig bestaan er in toenemende mate digitale netwerksystemen zoals DMR, D-star en System Fusion die veel nieuwe gebruikers aantrekken maar ook analoge repeaters zijn volop in de belangstelling. Repeater.nl geeft daarom enkele simpele richtlijnen die radiozendamateurs helpen om het verkeer soepel te laten verlopen.
Inmiddels zijn er al zo’n 55 repeaters die de richtlijn hanteren en de verwachting is dat dit aantal nog aanzienlijk groeit. Ook hebben de amateurvereniging VRZA, Stichting DKARS en het BrandMeister Digital Network hun steun gegeven aan de samenwerkende repeaterbeheerders.
Betekent dit dan dat er nu van alles gaat veranderen op de Nederlandse Repeaters? Nee, dat is niet de bedoeling! Repeater.nl legt alleen maar uit wat al langere tijd geldt en helpt om het allemaal beter te kunnen begrijpen.

bron: hamnieuws.nl.WIL JE GRATIS NAAR DE DAG VAN DE RADIOAMATEUR?

Op zaterdag 5 november wordt er in Apeldoorn weer de jaarlijkse Dag voor de RadioAmateur gehouden. Wil jij dit jaar gratis naar binnen? Dat kan! De zelfbouwtentoonstelling is een zeer gewaardeerd onderdeel van de DvdRA. Om de bezoekers meer eigenbouw te kunnen tonen, heeft de organisatie besloten om deelnemers die tijdens de DvdRA hun zelfbouw projecten tonen, bijzondere privileges te geven.

Deelnemers aan de zelfbouwtentoonstelling krijgen:
– toegang tot de DvdRA zonder entreekosten
– gratis parkeren
– een goed gevuld lunchpakket, en
– een blijvende herinnering aan deelname van deze zelfbouwtentoonstelling op de DvdRA.

Denk niet dat de tentoonstelling alleen is voor de meest fantastische elektronica bouwsels! Inspiratie vinden de bezoekers juist ook in meer toegankelijke zelfbouw. Wees dus niet te bescheiden, maar laat jou creatie(s) zien!
Voor deelname kan je je opgeven bij Jos Disselhorst (PA3ACJ) Zijn mailadres is pa3acj@veron.nl.
Vergeet niet aan te geven met hoeveel personen je komt en een korte beschrijving van het bouwproject dat je zult tonen. Iedere aanmelder ontvangt van Jos dan nadere informatie.WIE HEEFT INFORMATIE OVER DE CONDENSATORENFABRIEK EHMA

Het Wijkmuseum Soesterkwartier organiseert een serie tentoonstellingen over Industrie in Amersfoort (Soesterkwartier). Op zaterdag 4 juni is de laatste tentoonstelling in de serie geopend. Titel “Amersfoort, Klein Detroit”. De naam zegt het al, we besteden deze keer veel aandacht aan o.a. de autoindustrie in Amersfoort. Aangezien we voor deze expositie een paar objecten in bruikleen krijgen die betrekking hebben op de Condensatorenfabriek EHMA aan de Sluisstraat 8, zijn we op zoek naar nog meer objecten die betrekking hebben op deze industrie. Helaas kunnen we niets vinden. Er is ook weinig van deze fabriek bekend en we hebben er ook geen foto van. In 1957 wordt in het tijdschrift “Bouwrevue”geschreven:

Condensatorenfabriek Ehma

Wanneer er in dit tijdschrift een opsomming wordt gegeven van de industriële “bevolking” van Amersfoort, dan dienen wij ook een kijkje te gaan nemen in de Condenatorenfabriek van de EHMA, welke in de Industriewijk van Amersfoort is gelegen. Dit, voor Nederland unieke, bedrijf met ruim 100 werknemer, vervaardigt papiercondensatoren in de ruimste zin van het woord. Na de bevrijding van ons land werd aanvankelijk, bij gebrek aan grondstoffen, voor de P.T.T. revisiewerk verricht en naarmate de materiaalpositie zulks toeliet, werd direkt met de fabrikage van nieuwe condensatoren begonnen. Door de voortdurende ontwikkeling en de daaruit voortvloeiende verbeteringen in het fabrikageproces is het bedrijf in staat om aan de allerhoogste technische eisen te voldoen. Verbruikers van deze condensatoren zijn o.a. het Staatsbedrijf der P.T.T., alsmede fabrieken van telecommunicatie, röntgen-, radar- en verlichtingsapparatuur, benevens elektromotoren en nog vele andere bedrijven in de elektrotechnische sector.
De EHMA is de enige fabriek in Nederland, die op grote schaal deze papiercondensatoren vervaardigt: de grondstoffenvoorziening vormt in zoverre een probleem, dat zij helaas niet kan bogen op Nederlandse leveranciers, omdat de afname van grondstoffen ten behoeve van de condensatorenfabrikage praktisch slechts beperkt blijft tot deze bedrijfstak. De EHMA verheugt zich in een tevreden en nog steeds groeiende kring van afnemers.

Mijn vraag is, zijn er mensen binnen uw organisatie die misschien nog iets meer weten van dit bedrijf . Het zou bijvoorbeeld leuk zijn om een paar van deze papiercondensatoren te kunnen exposeren, of een apparaat waarin zo’n condensator werd gebruikt. Ik zie uit naar uw antwoord en hoop op een positief bericht. U kunt mij eventueel ook bellen.

Met vriendelijke groet, Joke Sickmann, 033-4611474ELECRAFT PRESENTEERT NIEUWE KX2 OP DAYTON

Elecraft heeft op 19 mei haar nieuwste zender gepresenteerd: de ultracompacte KX2. De zendontvanger heeft een gewicht van slechts 300 gram en is daarmee, volgens de fabrikant, de ideale reisgenoot voor portable gebruik.
De KX2 biedt alle amateurbanden tussen 80 en 10m en heeft een uitgangsvermogen van 10 Watt. De set kan eenvoudig aangesloten worden op de 100 Watt amplifier die Elecraft aanbiedt, de KXPA100.
De basisversie wordt in de VS aangeboden voor 749 USD. Tegen meerprijs kan de consument een ingebouwde tuner, real-time clock, de van de KX3 bekende cw-paddle en batterijpack bij bestellen. De KX2 wordt overigens uitsluitend afgebouwd geleverd en niet als kit.
Uitgebreide informatie over de KX2 is te vinden in dit informatieblad. Wanneer de KX2 ook in Europa beschikbaar zal zijn, is op dit moment nog niet bekend. De KX2 is overigens al wel in productie: tijdens de radiobeurs in Dayton worden op de Electraft-stand de eerste 50 KX2’s verkocht.ZELFBOUW MORSE RELAIS SOUNDER

Dit zelfbouw werkstuk is ontstaan door een onweerstaanbaar verlangen om een "Morse Relais Sounder" in mijn vitrinekast te hebben staan. Nu is het zo dat deze Sounders stammend uit de late jaren van de 18e eeuw, dus vanaf 1880 en later wel te koop zijn, maar de prijs is nogal hoog voor mijn beurs. Denk aan prijzen van enkele honderden Euro’s tot wel ver over de 2000 Euro. Dus dat kreeg ik niet voor elkaar bij mijn ministerie van huishoudelijke financiën en terecht natuurlijk, het is natuurlijk wel een hobby!
Lang heb ik nagedacht en ik vond de oplossing in het zelf bouwen van zulks een apparaat, de inspiratie vond ik op het internet in de rubriek telegrafie vintage, de foto's en het hele artikeltje van mijn inspiratie kunt u <hier> lezen.

Raphael (PD0RAF)REPEATERS ZONDER GEBRUIKERS

Raphael (PD0RAF) heeft op de site van PI4AMF een redactioneel stukje geschreven over hoe te gedragen op de repeaters. Het artikeltje kunt u <hier> lezen.ARRL VERWIJDERD DXCC KINGMAN REEF (KH5/K)

Het ARRL Award Committee heeft besloten om Kingman Reef (KH5/K) per 29 maart 2016 te verwijderen van de DXCC-lijst. Hierdoor is het totaal aantal DXCC’s per deze datum verlaagd naar 339. Het toevoegen of schrappen van een DXCC gebeurt volgens een uitgebreid beschreven proces.
De reden van het schrappen van Kingman Reef als een aparte DXCC volgt dan ook vanuit deze regels: Kingman Reef wordt niet langer meer door de Amerikaanse Marine beheert maar is tegenwoordig in beheer door de US Fish and Wildlife Service (USWFS). De USFWS beheert ook de nabij gelegen eilanden Palmyra en Jarvis. Volgens de regels ligt Kingman Reef te dicht bij deze eilanden dat onder hetzelfde bestuur valt om nog langer als aparte DXCC te gelden. Het rif wordt nu beschouwd als een deel van het Palmyra / Jarvis DXCC entiteit.
De Honor Roll status wordt nu bereikbaar na het bevestigen van 330 entiteiten op de DXCC lijst (was 331 DXCC’s)PI1SPA OP BRANDMEISTER

Nadat de regio Amersfoort met de gunning door het agentschap telecom van PI1SPA aansluiting had gevonden op het DMR netwerk is er een hoop gebeurd in DMR land.

Hoe het ook al weer begon:
In Amersfoort stond al een DMR repeater (PI1AMF) maar de beheerder Gerjan PA1GF heeft deze ooit op het MARC (Motorola Amateur Radio Club) netwerk aangesloten. Een buitengewoon beperkte omgeving voor de amateur waar enkel spraak, en dat zelfs op zeer beperkte wijze, mogelijk is. En als enige data functie het doorgeven van GPS positie heeft. De roep en soms frustratie naar meer mogelijkheden heeft geleid tot een initiatief voor een ”echte” DMR repeater. En PI1SPA was geboren. En toen gebeurde er wat…
Het artikeltje van Raphael (PD0RAF) is te groot om hier te plaatsen, maar is te lezen op onze site.5 MHZ BAND VANAF 3 DECEMBER VRIJ VOOR F-GEREGISTREERDEN

Vanaf 3 december 2015 mogen radiozendamateurs met een F-registratie ook gebruik maken van de 5.350 – 5.450 kHz band (60 meter), met maximaal 100 Watt PEP. Dat valt op te maken uit de publicatie van de wijziging in de “Regeling Frequentiegebruik”.
Omdat amateurs in andere landen vaak USB gebruiken, is het aan te bevelen om van deze mode gebruik te maken.

Bandplan
Er is nog geen internationaal bandplan voor 60 m. Sjoerd Ypma (PAØSHY), laat weten dat het VERON Traffic Bureau plannen heeft om een voorstel uit te werken. Dat zal dan op de eerstvolgende IARU-R1 meeting, 15 t/m 17 april 2016 in Wenen, voorgesteld worden.

Internationaal
Op de WRC-15 is overeenstemming bereikt over een voorstel voor de 60-meter band. Het gaat dan om een wereldwijde 15 kHz brede allocatie van 5351,5 kHz tot 5366,5 kHz. Dat voorstel is vorige maand aangenomen. Meer landen zullen de komende tijd dus een 60-meter allocatie krijgen.

Bron: veron.nl


ZENDAMATEUR OVERSTEMT INTERNET

In de Telegraaf van zondag 8 november 2015 is een mooi artikeltje geplaatst van de hand van Emile Bode. Het artikel begint met: “Radiozendamateurs, dat is toch iets van vroeger? Toen internet nog niet bestond. Van die hobbyisten die op zolder radiosignalen ontvangen en uitzenden. Die rare taal gebruiken die wij niet begrijpen. Mis! Ons land telt meer dan 14.000 beoefenaars. Gisteren was er een open dag in Apeldoorn.” Het artikeltje is te groot om hier te plaatsen, maar is te lezen op onze site.MEEHELPEN MET VOLGEN VAN GEZENDERDE VLEERMUIS

 Een gezenderde Ruige dwergvleermuis Pipistrellus nathussi is 30 augustus 2015 met een zender van 0,4 gram uitgerust in het oostelijkste puntje van Duitsland bij de Poolse grens. Het dier is vandaag gepeild bij de grens in Duitsland richting Hengelo en Goor. Het ligt in de lijn der verwachting dat het dier verder westwaarts is gevlogen, maar ook noord- of zuidwaarts is mogelijk. Dus heel Nederland is mogelijk! Meer over het project is te vinden via deze link.
De frequentie is 150,165, maar dat kan iets afwijken. Het geluid kan worden omschreven als: … … … (3 x Morsecode S), te horen via deze link.
Het zou geweldig zijn als iedereen van jullie zou kunnen meeluisteren naar dit geluid; laat me vooral weten als je het signaal horen! Dan ga ik graag op zoek naar het dier overdag om de verblijfplaats te vinden.

René Janssen, vleermuiswerkgroep Nederland, tel. 06-45454914 (anomalus@gmail.com)ZENDAMATEURS GAAN (WEER) BETALEN VOOR REGISTRATIE

Registratiehouders betalen vanaf 1 januari 2016 per registratie 31 Euro (over 2016). Dit tarief geldt voor één registratie, ongeacht het aantal apparaten. Deze vergoeding baseert het agentschap op zijn werkzaamheden voor het geregistreerde frequentiegebruik. Agentschap Telecom behartigt de internationale belangen van deze groep gebruikers, geeft registraties uit en houdt het gebruikersregister bij. Bovendien houdt het agentschap toezicht op het gebruik van frequentieruimte.
Alle registratiehouders worden in september en oktober hierover per brief geïnformeerd. Bij deze brief zit ook een overzicht van de registratiegegevens, met het verzoek om deze op juistheid te controleren. Eventuele wijzigingen kunnen, liefst voor 1 december 2015, zelf in het gebruikersregister worden doorgevoerd.

(bron: www.agentschaptelecom.nl)


EINDE VAN EEN TIJDPERK: ANTENNEMAST NEERGEHAALD

Vrijdag 4 september 2015 is de middengolfzendmast aan de Biezendijk in Lopikerkapel neergehaald. De 192 meter hoge mast werd in 1938 gebouwd en had een stalen raamwerk met tuien. Door snij-explosieven te monteren in deze tuidraden, kon de aannemer de tuien doorsnijden. Het neerkomen van de mast verliep geheel volgens plan.
Door nieuwe technieken was de AM-zendmast overbodig geworden. Met het ontmantelen van de mast komt er een einde aan 75 jaar middengolfuitzendingen vanuit Lopik. Afgelopen week, op 1 september, werd de laatste uitzending gedaan.
Oorspronkelijk stonden er in Lopikerkapel drie zendmasten bestaande uit stalen raamwerkconstructies. Op 21 augustus 2004 werd de noordwestelijke mast van 165 meter neergehaald; deze was voor het laatst gebruikt voor uitzendingen op 1332 kHz.
Zie <hier> een filmpje van het neerhalen van de antennemast.


VAKANTIETIP - HISTORISCHE COLLECTIE VERBINDINGSDIENST

Sinds 18 februari 2015 (de 141e verjaardag van de Verbindingsdienst) is de Historische Collectie Verbindingsdienst weer te bezichtigen in gebouw C op de Berhardkazerne in Amersfoort. Een mooie collectie, die je op woensdag kan bezoeken tussen 10.00 uur en 16.00 uur. Voor afwijkende data en route zie de facebooksite van het museum. De toegang is gratis en rolstoel vriendelijk (zie voor meer informatie ook de flyer) Een dia impressie van PA0RBC vindt u <hier>.


ATOF VOOR DIGITALE REPEATER PI1SPA

Het Agentschap Telecom heeft een vergunning (ATOF) verstrekt voor een digitale repeater aan het PI4AMF-team. Al lange tijd zijn er digitale experimenten op het clubstation gaande. Ondermeer is D-star en Tetra de revue gepasseerd. D-star bood geen uitdagingen meer en een ATOF voor een Tetra-repeater kan binnen de huidige regelgeving niet worden vergund.
Hierop is gekozen voor het DMR-platform.

Waarom DMR? In Amersfoort is al een DMR-repeater (PI1AMF), welke op het MARC-netwerk (uitsluitend Motorola) is aangesloten. Hierop is gepoogd lokaal en in het buitenland enige aansluiting te zoeken voor experimenten. Maar al snel bleek dat op het MARC-netwerk vrijwel geen experimenten zijn toegestaan.
Lees <hier> het hele artikel.ELECRAFT K3S OP KOMST (DE ULTRA LOW-NOISE RX/TX)

Deze week was in Dayton de grootste amateurbeurs van Noord Amerika. De beurs is te vergelijken met Ham Radio in Friedrichshafen. Eén van de noviteiten die in Dayton is aangekondigd is de opvolger van de Elecraft K3; de K3S. Volgens de makers is de nieuwe K3S de zendontvanger met “Ultra Low-Noise RX/TX”.
Binnen de afdeling zijn verschillende Elecraft liefhebbers, vandaar dat we de specificaties hier online zetten: K3S Data Sheet rev A1. Hoeveel we bij elkaar moeten sparen om deze nieuwe set te kunnen bemachtigen is nog niet bekend.DE I-GATE

Nee, dit is niet een nieuw product van Apple.
Een i-Gate is een APRS-station.
Ik hoor u denken:
Drukt de 2m/70cm dicht;
Moet ik een ATOF voor aanvragen;
Wil ik niet :(.
Helemaal NIKS van waar, dus bouwen maar :).
Een i-Gate is een klein onderdeeltje in het APRS-netwerk dat positie-informatie van mobiele stations of andere netwerk componenten als weerstations ontvangt en doorgeeft. Hiervoor is het niet nodig om zelf uitzendingen te verrichten. Een soort luisterpost met algemeen nut.
Lees <hier> het hele artikel.HET HAMnet ZELFBOUW FABELTJE EN WIFI BASICS

Steeds meer amateurs zien HAMnet als een nieuwe uitdaging en gaan opzoek naar een oplossing om op de 6cm band een WIFI verbinding op te kunnen zetten. Helemaal leuk natuurlijk, en vooral doen.
En amateur eigen is om eerst eens rond te kijken in de de eigen shack. En jawel, een router met WIFI 802.11a (5Ghz) aan boord, snel een antenne er aan en klaar. Helaas is dit een snelle manier om de toegang tot HAMnet ontzegd te worden.
Lees <hier> het hele artikel.

Raphael (PD0RAF)VAN ROSSEM VERTELT OVER ZENDTOREN BIJ IJSSELSTEIN

Donderdag 29 januari was dit item op RTV Utrecht te zien (met ieder uur herhaling).
“Maarten van Rossem trekt voor de regionale omroep RTV Utrecht door de provincie voor het televisieprogramma ‘Van Rossem Vertelt’ en staat stil bij gebeurtenissen uit de regionale geschiedenis.
In de aflevering, op donderdag 29 januari, beklimt Maarten de zendtoren bij IJsselstein en komt meer te weten over de geschiedenis van het zenden in deze regio. Maarten van Rossem ontdekt in deze aflevering hoe zendmasten in de jaren dertig onderdeel van het Utrechtse landschap zijn geworden en hoe de radio-omroep hier invloed op heeft gehad.
Maarten bezoekt in Lopikerkapel ook het Omroepzendermuseum dat in de Koude Oorlog een bunkercomplex was en met zijn hoogtevrees doet hij een poging om de Gerbandytoren te beklimmen. Of Van Rossem de top van de toren heeft bereikt, is te zien in de elfde aflevering van Van Rossem Vertelt.”
Gemist? Kijk dan (na 29 januari) op uitzending gemist.HOOFDBESTUUR VERON REAGEERT OP PERSBERICHT AT OVER STATUS 70 CM BAND

Hoofdbestuur VERON: slotzin persbericht AT aanmatigend en ongegrond
Naar aanleiding van het persbericht van Agentschap Telecom over de zendbeperkingen die een amateur uit Bergschenhoek is opgelegd, reageert het VERON hoofdbestuur op de slotzin uit het persbericht, waarin het AT aangeeft te willen onderzoeken of de ‘primaire’ status van radiozendamateurs in het ‘gestoorde’ frequentiegebied nog wel van deze tijd is. Deze zin heeft onder zendamateurs felle reacties opgeleverd, met name omdat uit deze zin afgeleid zou kunnen worden dat het AT de primaire status die binnen deze band voor zendamateurs geldt, ter discussie stelt.

Reactie vanuit het HB van de VERON:

Beste radiovrienden,

Het Agentschap Telecom heeft onlangs op haar website een nieuwsitem gepubliceerd met betrekking tot het onderzoek bij een radioamateur in Bergschenhoek naar aanleiding van klachten uit zijn omgeving over beïnvloeding van afstandsbedieningen op de 70 cm-band. Het persbericht, dat inmiddels naar de regionale omroep en het plaatselijke gemeentebestuur is uitgegaan, heeft felle reacties opgeleverd.
De VERON was vooraf door AT geïnformeerd over het voornemen om bij de radioamateur een onderzoek in te stellen. Echter bij de uitvoering van dit onderzoek is de VERON niet betrokken.
De situatie ten aanzien van primair en secundair gebruik van de amateurbanden staat met regelmaat op de agenda van het Amateuroverleg. Het Agentschap Telecom kent de zienswijze van de beide verenigingen en weet dat zij aan de huidige status zeer veel waarde hechten.
De publicatie van het AT eindigt met de verklaring dat het AT onderzoekt of de “primaire“ status van radiozendamateurs in het “gestoorde” frequentiegebied nog wel van deze tijd is. Uit een telefonische mededeling van AT blijkt dat van een onderzoek naar een dergelijke wijziging thans geen sprake. Als in de toekomst onverhoopt sprake zou zijn van wijziging van onze primaire status geschiedt dat bij een ministeriële regeling, in dit geval het Nationaal Frequentie Plan (NFP). Dat is nu echter geheel niet aan de orde.
Het hoofdbestuur zal in een schriftelijke verklaring aan het agentschap laten weten dat zij de slotzin in het persbericht aanmatigend en ongegrond acht en dat dit onnodige onrust in de amateurwereld heeft veroorzaakt. De VERON zal dit nadrukkelijk onder de aandacht brengen bij het komende Amateuroverleg.

Namens het hoofdbestuur,
Remy F.G. Denker (PA3AGF) - Algemeen Voorzitter van de VERON
N-AMATEURS: ONVERANTWOORDELIJKE, KLAGENDE FREQUENTIEGEBRUIKERS

Een prikkelende titel. En misschien zelfs ook wel een beetje zoals ex-hoogleraar sociale psychologie Diederik Stapel zijn “onderzoeken” onder de aandacht bracht. Immers: prikkeling zorgt voor aandacht.
De titel van dit artikel komt voort vanuit de feiten zoals het Agentschap Telecom ze in het afgelopen Amateuroverleg* (oktober 2014) heeft gepresenteerd: in 2014 ontving de toezichthouder tot nu toe 129 amateur gerelateerde storingsmeldingen. In het verslag van het overleg lezen we hoe het AT aankijkt tegen deze klachten:
“Een punt van zorg is het feit dat het in 68 gevallen om Full-amateurs ging en in 61 gevallen om N-amateurs. Kijkend naar het totaal aantal afgegeven F- en N-registraties, klagen N-amateurs in verhouding veel vaker dan F-amateurs.”
Het agentschap vraagt zich af waar dit aan ligt en vult, zoals in hetzelfde verslag te lezen is, de oorzaak zelf in: “Zijn N-amateurs zich voldoende bewust van hun eigen verantwoordelijkheid bij storingen?”

Een nogal aanmatigende aanname, die zonder verdere onderbouwing een hele groep amateurs in de hoek zet. Als je echt afvraagt of dit de reden is, dan moet je onderzoek doen naar hoe dit komt. Deze stelling zomaar in een officieel (openbaar) verslag publiceren is stigmatiserend. Zou het wellicht ook mogelijk zijn dat N-amateurs over het algemeen nieuwe gebruikers van de frequentie-ruimte zijn en daarmee nog minder ervaring hebben met wat ze kunnen verwachten aan verstoring en daardoor eerder aankloppen? Het AT geeft er geen helderheid over en dat is jammer. De lezer blijft nu met de indruk achter dat N-amateurs klagende mensen zijn die zich ook nog eens niet bewust zijn van hun eigen verantwoordelijkheid.
Of deze indruk nu bewust of onbewust door het AT wordt geschapen: het bestuur van de afdeling Amersfoort neemt er in ieder geval afstand van en ziet graag dat dit soort uitingen in de toekomst voorkomen worden. Wij kennen de N-amateurs binnen onze afdeling in ieder geval als zeer verantwoordelijke amateurs. En over dat klagen….dat doen ze niet meer dan F-amateurs.

P.S. Of je nu N- of F-geregistreerde bent: heb of veroorzaak je storing en kom je er niet uit? Binnen de afdeling Amersfoort hebben we amateurs met ruime ervaring in het oplossen van storingen. Heb je hulp nodig, klop dan vooral aan!

Het verslag van het amateuroverleg van 29 oktober vind je (binnenkort) op https://www.veron.nl/downloads/amateur-overleg.

Gert (PA2LO)GRATIS DKARS-MAGAZINE IS TE DOWNLOADEN

De Dutch Kingdom Amateur Radio Society is een stichting die belangen wenst te behartigen voor ALLE radioamateurs binnen het gehele Koninkrijk der Nederlanden.
De DKARS doet niet aan copyright en het staat een ieder vrij om deze link aan zoveel mogelijk radiovrienden door te sturen.
Zij hebben zich voorgenomen om maximaal 1x per maand een mededelingenblad te laten verschijnen en stellen het uiteraard op prijs als je ook bijdrages wilt leveren, meer inhoud bij een PDF-document leidt namelijk niet tot meer kosten.
Hier kunt u het blad downloaden (bijgewerkt 22 juli 2016).DATA EXAMEN ZENDAMATEUR 2016


De Stichting Radio Examens heeft de volgende data geprikt voor de examens in 2016: 7 september in Veldhoven; 2 november in Nieuwegein. Deelnemers aan zowel de N(ovice) als de F(ull) examens kunnen zich aanmelden via de website www.radio-examen.nl. Inschrijven voor het examen kan tot 30 dagen voor de examendatum.
Binnen de afdeling Amersfoort zijn op dit moment enige cursisten bezig met de cursus, die door Jan PH7S wordt verzorgd. Voor geïnteresseerden die niet aan de door Jan gegeven cursus (kunnen) deelnemen, maar wel opgeleid willen worden voor het examen, verwijzen wij graag naar de online digitale cursus van de DLZA.BELANGRIJKE MELDING VOOR HOUDERS IP-ADDRESS PACKET RADIO

In het verleden was er in Nederland een florerend packet netwerk waarin ook uitgebreid gewerkt is met TCP/IP, een protocol wat toen voor ons allemaal nieuw was en waarmee we nu allemaal dagelijks werken op internet. Veel mensen hebben er een boel van geleerd, en hebben hier veel aan gehad.
Met de opkomst van internet en de steeds lastiger wordende situatie rond lokaties en bijzondere toestemmingen voor onbemand gebruik is dit packet netwerk in verval geraakt en zijn de meeste mensen met packet gestopt.
Lees <hier> het hele artikel.PI4AA IS WEER IN DE LUCHT

De oude crew van PI4AA, de nationale VERON nieuwszender, is gestopt met hun uitzendingen. De afdeling ’t Gooi heeft besloten om PI4AA in de lucht te houden. Daarvoor vragen zij ondersteuning in de vorm van medewerkers op verschillende aandachtsgebieden:

- technisch
- redactioneel
- als presentator
- administratief

Uiteraard is het voor het redactiewerk en de presentatie niet noodzakelijk om over een zendmachtiging te beschikken. Wilt u uw steentje bijdragen: u kunt zich aanmelden bij bestuur@pi4rcg.nl.ICOM KOMT MET WIFI PORTO'S

Icom introduceert binnenkort Wi-Fi portofoons (type nummer IP100H). Simpel gezegd is het een portofoonsysteem dat gebruik maakt van de dekking van een Wi-Fi netwerk. Dit netwerk mag opgebouwd zijn uit “normale” 2.4GHz band (IEEE802. 11g) en/of 5GHz band (IEEE802.11a) acces points zoals in ieder deze waarschijnlijk thuis heeft staan. Vanaf maart zijn de portofoons beschikbaar.
Lees <hier> het hele artikel.AT DEELT EERSTE GELE KAART UIT

Op 24 juni 2013 sprak Agentschap Telecom tijdens een dialoogsessie met een aantal radiozendamateurs over mogelijke verbeterpunten in de dienstverlening. Deze verbeterpunten waren naar voren gekomen in de enquête die het agentschap eerder dit jaar had laten uitvoeren.
Lees <hier> het hele artikel van de site Agentschap Telecom.REPEATERLIJST BAOFENG UV-5R

U kunt hier een repeaterlijst downloaden voor de Baofeng UV-5R. Deze lijst is gemaakt met het gratis programma Chirp, waarmee diverse radio´s geprogrammeerd kunnen worden. Het programma werkt op Microsoft-, Apple- en Linux-besturingssystemen als Fedora en Ubuntu en
als dat niet gaat of wenselijk is, kan men zelfs gebruik maken van een z.g. Live-CD.
De lijst is beperkt tot de 2 m en 70 cm repeaters in Nederland. Verbeteringen of wijzigingen zijn zeer welkom en kunt u doorgeven aan pd0raf (AAN) hotmail.com, daar helpt u andere UV-5R gebruikers weer mee.

Raphael(PD0RAF)PI3UTR GAAT ONDERDEEL UITMAKEN VAN CONVERSITY NETWERK

Paul (PE1RVJ) heeft bekend gemaakt dat de 2 meter repeater in de Gerbrandytoren bovenregionaal mag gaan opereren. De frequentie en het vermogen zullen worden aangepast naar resp. 145.5750 / 20W. Hierdoor zal de ontvangst weer aanzienlijk verbeteren, maar hier stopt het goede nieuws niet. De frequentie is namelijk toegekend voor het gebruik in een zg. coversity netwerk. Dit zijn meerdere zenders op verschillende locaties die allen op de zelfde frequentie uitzenden en ontvangen. Door gebruik te maken van door GPS gesynchroniseerde klokken en internet of straalverbindingen met lage ´pingtijden´ is het mogelijk om in grote gebieden op dezelfde frequentie te blijven werken.
De tweede locatie voor die netwerk op 145.5750 zal in Arnhem worden geplaatst. In de noordelijk provincies van ons land is al een dergelijk netwerk in gebruik genomen. Meer informatie hierover is te vinden op www.coversity.nl.FLYER AGENTSCHAP TELECOM DAG V/D AMATEUR 2013

Tijdens de Dag van de Amateur in Apeldoorn werd er geflyerd met een een Nieuwsbrief van het Agentschap Telecom. Een gedeelte van deze Nieuwsbrief kunt u <hier> vinden, de gehele Nieuwsbrief kunt u ook <hier> lezen.RON DE VRIES (PA3DAM) WINNAAR BALLONVOSSENJACHT 2013

Zondag 15 september ontving ons Amersfoortse lid Ron de Vries (PA3DAM) samen met zijn jachtteam Berrie Schuurhuis (PB4PT) en Peter en Anne, rond 15:30 de hoofdprijs uit handen van Mischa van Santen (PA1OKZ) voor het als eerste vinden van de ballon van de jaarlijkse ballonvossenjacht.Hoe win je een ballon vossenjacht?
Heeft u zich wel eens afgevraagd hoe het kan dat als Ron en zijn team meedoen aan de ballonvossenjacht er zij telkens in slagen met een beker thuis te komen? Hoe is het toch mogelijk dat deze HAM´s ergens naartoe rijden, buiten gaan staan met twee uitgestrekte armen, waar vervolgens de radiosonde in land? Dan na 15 minuten de organisatie opbellen om te vragen of ze nog van plan zijn te komen, of dat ze de beker via de post krijgen opgestuurd?
Jager Berrie Schuurhuis (PB4PT) doet op zijn website een boekje open over de gebruikte methode van hun succesvolle jachten.
Daar onthullen zij gebruik te maken van een berekeningsmodel met de afkorting GFS en die is terug te vinden op de site van een Universiteit in Wyoming (VS).
Kijk op de de site van Berrie voor foto´s, plaatjes en diepergaande informatie.NIEUWE HOTSPOT (D-STAR) IN AMERSFOORT NOORD

Amersfoort-Noord heeft een nieuwe D-STAR-hotspot vlakbij de A1, ter hoogte ongeveer van Ikea.
Het verschil tussen een hotspot en een repeater is dat een hotspot (bij packet heet dat een node) geen stations via de ether relayeert. Dit gebeurt alleen via het netwerk op andere repeaters en hotspots. Dit is een nadeel van een hotspot, het voordeel is echter dat een hotspot makkelijker is te maken en ook dat er makkelijker een ATOF voor te krijgen is, doordat er niet zo’n strak dekkingsplan voor bestaat als bij repeaters.
Lees <hier> het hele artikel van Willem (PD0WVD), met dank aan John (PA0ETE) voor zijn bijdrage aan dit artikel.WHEN ALL ELSE FAILS

Hoe vaak horen of lezen we het niet: internet en telefoonverbindingen zijn niet betrouwbaar. Als de nood aan de man is, hebben we gelukkig nog de radio-amateurs, die in staat zijn verbindingen te leggen, zowel over korte (VHF/UHF) als op lange afstanden (HF): “HAM-radio: when all else fails.” Maar is dat wel zo?
Lees <hier> het hele artikel van Gert (PA2LO).RESULTATEN ENQUÊTE RADIOZENDAMATEURS

Radiozendamateurs waarderen Agentschap Telecom als geheel met een 6,9. Dat blijkt uit een onderzoek dat DUO Market Research in opdracht van Agentschap Telecom heeft uitgevoerd naar de mate van tevredenheid over de dienstverlening van Agentschap Telecom. Aan het onderzoek deden ruim 4100 radiozendamateurs mee (31% van alle geregistreerde radiozendamateurs).
Lees <hier> het hele artikel van de site Agentschap Telecom.MEEST INTENSIEVE ETHERVERKEER OOIT TIJDENS KONINGINNEDAG 2013

Het Agentschap Telecom meldt dat nooit eerder zo intensief van ether-frequenties gebruik is gemaakt als op Koninginnedag 2013.
Defensie en T-Mobile hebben net als radiozendamateurs een deel van de aan hun toegewezen frequenties die dag niet gebruikt, zodat alle media en veiligheidsdiensten ongestoord met elkaar konden communiceren, waarvoor het AT de betrokken partijen dan ook dankt in dit schrijven.
Helemaal zonder incidenten is het niet verlopen. Rond 16.00 uur meldde de GMK (Gemeenschappelijke MeldKamer) dat een deel van het C2000 netwerk rond de Wibautstraat down was. Niet handig op een dergelijke drukke dag, maar dat is later alsnog opgelost.

Raphael (PD0RAF)PHONE-SAT GELANCEERD

Op zondag 21 april heeft het bedrijf Orbital Sciences Corporation drie mini satellieten met de proeflancering van haar Antares raket in een baan om de aarde gebracht. Dit zijn de bekende ´cube´ satellieten die wel vaker als ´verstekeling´ meeliften met een lancering. Deze satellietjes zijn niet bijster bijzonder in hun functie. Er zijn enkel wat sensoren aangebracht die hun data als telemetrie op de 70 cm amateurband (437.425 MHz) versturen.
Lees <hier> het hele artikel van Raphael (PD0RAF).“HIER RADIO KOOTWIJK”

Op zondag 5 mei 2013 was het precies 90 jaar geleden dat de radiotelegrafieverbinding tussen Nederland en voormalig Nederlands Oost-Indië, officieel werd geopend. Het voormalige zendstation Radio Kootwijk herdacht deze historische dag door opnieuw radioverbinding te leggen met Indonesië. De hele dag waren er voor publiek doorlopend verschillende activiteiten die Radio Kootwijk deden gonzen. Het Publiek kon komen ervaren hoe ‘Radio Kootwijk gonst’.
Uitgebreide informatie in de bijgaande pdf: Kootwijk en <hier> kunt u een videoreportage zien van Omroep Gelderland.ESA’S TELECOM- EN NAVIGATIEVOERTUIG KLAAR VOOR TESTRITTEN

Met de bouw van het Europese satellietnavigatiesysteem Galileo en ESA’s proeven met nieuwe systemen voor satellietcommunicatie gaat het druk worden in Europese radiospectrum. Om te testen hoe goed de radiogolven van deze nieuwe systemen op verschillende plekken in Europa ontvangen worden neemt ESA een testvoertuig die dat gaat onderzoeken in gebruik.
Lees <hier> het hele artikel van de site van ESA.27 MEGAHERTZ NOSTALGIE

Vele huidige zendamateurs zijn ooit begonnen in de 70-er jaren op de 27 MHz. Het AM-tijdperk, misschien zelfs SSB, later misschien overgestapt op de 22 kanaaltjes FM? TLC, Pony, Tenko, kanaaltje 9. Uit nostalgisch oogpunt heb ik de destijds door mij verkregen QSL-kaarten ingescand en op internet gezet. Direct kwamen er leuke reacties, zoals: "Ik zag mijn 27 Mc QSL kaart compleet met huisadres na bijna 38 jaar op het web terug."
Kenmerkend voor de betreffende QSL-kaarten is dat het vaak "vodjes" waren, spel- en taalfouten bevatten, vaak niet eens zijn ingevuld. Vanwege het soms illegale karakter werden de kaarten vaak niet verstuurd, maar overhandigd (en dan dus niet ingevuld).
Er zullen niet veel mensen zijn die de kaarten uit die periode hebben bewaard, maar ik heb al de toezegging dat er nog een stapeltje zal worden ingescand. Als er nog een paar mensen zijn denk ik dat we alle kaarten uit die periode wel gehad zullen hebben. Als je dus nog iets hebt dat interessant kan zijn, laat het dan even weten.
Gezien de leuke reacties heb ik ook de destijds door mij bewaarde krantenknipsels op het web gezet.
Bekijk het e.e.a. op de volgende link https://picasaweb.google.com/115186446014703640194/ en voeg eventuele herinneringen toe.

Chris van den Berg (PA3CRX), email mijn call@casema.nlGEZOCHT FOTO('S) NDB NYK NABIJ NIJKERK

Het betreft het voormalige Non Directional Beacon (NDB) NYK. Het diende voor de luchtvaart en zond op de Langegolf 326 kHz in morse NYK (-. -.-- -.-). Dit baken stond nog tot medio 1990 in een weiland ten noord oosten van Nijkerk. Wie uit onze afdeling kan mij helpen aan een foto van dit baken om in te scannen?

Ed Krijger (PA0RSM, NL336) (email: pa0rsm (AAN) veron.nl)


*) e-mail adres aanpassen (call@provider)
home