VERSLAG RADIO KOOTWIJK - 1988



Zaterdag 18 november 1988 om 10.00 uur werden wij bij aankomst verwelkomd door twee medewerkers van het station.
Onder het genot van enkele kopjes koffie gingen de fotoalbums over de tafel. Albums vol nostalgie en historie; over hard werken aan apparatuur; over de banden met het radiostation in Indonesië; de omgeving met de gebouwen en hun onderhoud; de moeilijkheden met de bouw van de antennes; over de tijd van de bezetting; en vooral de tijd daarna toen alles wat door de bezetters is kapotgeslagen weer in orde moest worden gemaakt; enz. Dit alles werd van commentaar voorzien door de medewerkers van het station. Dit had nog veel langer kunnen duren, maar er stond nog meer op het programma.
Hierna gingen wij op weg naar het inwendige van de gebouwen. Op onze weg door het hoofdgebouw kwamen wij o.a. in de kristalkamer, de modulatiekamer, de ruimte waar de koelwaterpompen staan, de ruimte met de voedingsapparaten, de condensator tester en een zolder met zeer veel oude buizen en oude gebruiksvoorwerpen uit het verleden.
Dan natuurlijk de zenders. De moderne computer gestuurde zenders met een uitgangsvermogen van ongeveer 10 kW. Het meest spraken toch de oudere zenders aan van Duitse makelij, waarin je de buizen zag opgloeien in het ritme van de modulatie. Zelfs de hele kast van een enkele stond vrolijk mee te trillen en je kon voelen wat er werd geseind. Daarboven de open voedingslijnen, die door het raam naar buiten werden geleid naar de antennes.
Buiten de gebouwen een enorme oppervlakte, met daarop vele antennes, die wij zeker niet op ons dak kunnen zetten. Bijvoorbeeld een log.per. en twee bouwwerken, waar ik de naam niet meer van weet. De eerste wordt nog steeds gebruikt door de mensen van de KLM.
Alles opschrijven van wat er te zien was, zou te ver gaan. Een ding is zeker: RADIO KOOTWIJK is niet uit de tijd, want de vele gebruikers (o.a. lucht- en scheepvaart) geven de voorkeur aan een preciezer verbinding via de korte golf boven de verbinding per satelliet, die zeker nu nog meer storing geeft.
Radio Kootwijk leeft en dat voel je als je er, ook als minder techneut, bent geweest.

Hilde - PA 3 EKW

Verslag uit 't Geruis van januari 1989



<< vorige pagina - home >>