NIEUWS (2015 EN OUDER)VERSLAG KERSTBIJEENKOMST VERON AMERSFOORT (a03)

Wie het kerstverhaal kent, kent ongetwijfeld de zin dat er geen plek meer was in De Herberg. De hoogzwangere Maria moest dan ook maar bevallen in een stal.
Had het verhaal zich 2015 jaar later afgespeeld, dan was het misschien wel heel anders gelopen, want in De Herberg in Amersfoort was afgelopen vrijdag zeker nog wel plek. Zo’n 35 amateurs met aanhang kwamen daar tezamen om, in de in Kerstsfeer omgebouwde zaal, onder het genot van een hapje en een drankje bij te praten en mee te doen aan het Oud-Hollandse Bingo spel.
Maarten (PA3EYC) en XYL hadden bij de plaatselijke middenstand weer mooie prijzen weten in te slaan, waardoor prijswinnaars met volle handen naar huis konden gaan. De prijzen waren divers: van natte (oma’s) cake, tulbanden met Jan Hagel, rollades, worsten tot zelfs hele vleespakketten.
Zelf ging Maarten deze avond ook niet met lege handen naar huis: hij werd uitgeroepen tot afdelingswinnaar van de VERON afdelingscontest en mocht daarom de Wisselbeker mee naar huis nemen. De andere aanwezig deelnemers aan de afdelingscontest ontvingen uit handen van de voorzitter een “Certificaat van waardering” voor deelname aan de afdelingscontest: dankzij hun deelname eindigde de afdeling Amersfoort eindelijk weer eens in de top 10, een plek waar de afdeling gezien haar omvang ook thuishoort.
Voorzitter Frans (PC2F) bedankte de vele amateurs waarop de vereniging ook dit jaar weer een beroep mocht doen. Of dat nu was voor het verzorgen van een cursus, het onderhoud aan de repeaters, het organiseren van velddagen of noem maar op. Wat fijn om te zien dat de vereniging een beroep kan doen op zoveel mensen!
Tijdens de avond vond ook de verloting van een 2m/70cm portofoon plaats. Voor 1 euro kon men 2 lootjes kopen. De winnaar was Koos (PA3BJV) (tot verdriet van zijn XYL Hilde (PA3EKW)).
Rond 23.30 uur sloten we de deuren van De Herberg af en kon iedereen naar huis, om in de eigen “kribbe” uit te rusten van een gezellige avond.


NL9723 SUCCESVOL IN SLP-CONTEST

Binnen de afdeling Amersfoort zijn diverse luisteramateurs actief. Een van de bekendste en meest actieve is Johan Heus (NL9723). Dit jaar deed Johan onder andere mee aan de SLP (Short Listening Period) contest.
De SLP’s zijn wedstrijden met korte luisterperioden. De wedstrijden vinden 8 maal per jaar plaats, zoveel mogelijk gelijktijdig met grote internationale radioamateurcontesten. Om mee te doen is het voldoende om gedurende een weekend in 3 uren, die niet per sé aaneengesloten hoeven te zijn, zoveel mogelijk verschillende prefixen en DXCC-landen te loggen. De uiteindelijke score is de som van de verschillende prefixen van alle banden bij elkaar vermenigvuldigd met de som van de gehoorde DXCC-landen, eveneens van alle banden bij elkaar. Alleen contacten in spraak op de 80, 40, 20, 15 and 10 m banden zijn geldig voor de punten in deze contest. Wisselen van band mag pas als tenminste 10 minuten op de voorgaande band is geluisterd. Op dezelfde band mag een tegenstation pas na 5 minuten opnieuw in het log terugkeren.
Met een mooie score van 35.289 punten eindigde Johan hoog in het eindklassement en maakt/bevestigt daarmee dat hij deel uitmaakt van de toppers onder de Nederlandse luisteramateurs.
Namens de afdeling feliciteren we Johan met het behaalde resultaat.

PA90IARU NU ECHT VOORBIJ

Ter gelegenheid van het 90-jarig bestaan van de International Amateur Radio Union (IARU) waren er dit jaar veel special event stations actief die aandacht gaven aan het jubileum. In Nederland werden de roepletters PA90IARU in de lucht gebracht door leden van de afdeling Amersfoort.
Inmiddels is de toestemming van het AT om de bijzondere roepletters te mogen voeren ten einde. De afdeling zal de roepletters niet nogmaals gaan activeren en de activiteit PA90IARU is daarmee dus voorbij.

De crew kijkt tevreden terug op de activatie: QSL-kaarten van PA90IARU worden automatisch verzonden aan iedereen die contact heeft weten te maken. Het toezenden van een QSL is niet nodig. De logs zijn overigens ook geupload in LotW, Clublog en eQSL.
Volgend jaar zal de afdeling weer d.m.v. bijzondere roepletters stilstaan bij een heugelijke gebeurtenis. Welke dat is houden we nog even geheim.JAARLIJKSE VEILING ZORGT VOOR VOL HUIS

Er was bijna geen plek meer in ‘De Herberg’ afgelopen vrijdagavond. Veel amateurs uit de regio kwamen kijken naar de koopjes die door veilingmeester Koos (PA3BJV) werden aangeprezen.
Wereldontvangers waar volgens zeggen Jan Pelleboer nog steeds op te horen zou zijn, antennes die zelf signalen aantrekken, boeken over onze hobby van soms wel 5 kilo, dreamboxen vol droomvrouwen. Voor een ieder wat wils en menig item vond een nieuwe eigenaar.
Het ene koopje na het andere koopje volgde. Wat te denken van een werkende Yaesu HF set of een Icom 2 meter allmode set voor een paar tientjes, een Weller soldeerstations voor een paar euro’s of zakken met onderdelen voor een eurootje? Veilingmeester Koos had geen enkele moeite om van de ingebrachte zaken af te komen, de kwaliteit en hoeveelheid van het aanbod was dan ook weer goed en ruim te noemen.
Een aantal kavels waren ingebracht door de nabestaanden van overleden amateurs. De opbrengst werd door hen geschonken aan de afdeling. Uiteraard is de afdeling heel dankbaar voor deze giften. We kunnen daarmee het werk van de afdeling blijven voortzetten. Penningmeester Roel (PB0ACU) kon aan het eind van de avond melden dat de opbrengst zo’n 300 euro was. Volgens Roel de grootste opbrengst die de afdeling in jaren heeft ontvangen vanuit de jaarlijkse verkoping.


Silent Key (in memoriam)

Wij ontvingen het bericht dat op 26 oktober is overleden, ons afdelingslid en oud-bestuurslid

OM CO SMINK (PA0VP)

Wij herinneren ons Co als een rustige man, die eerst goed luisterde en dan zijn zegje deed. Vele jaren was hij een trouwe bezoeker van de afdelingsavonden.
In zijn werkzame leven is Co onder meer radiotelegrafist in het leger geweest. Morse kende voor hem dan ook geen geheimen. Ook zelfbouw was aan Co besteed; hij realiseerde verschillende kleine schakelingen en antenneconstructies, niet dikwijls voor de man met beperkte ruimte of een beperkte beurs.
De radiohobby heeft Co tot hoge leeftijd mogen beoefenen. Met een kleine antenne op het balkon van zijn kamer in het bejaardenhuis maakte hij nog regelmatig contact met bekenden, waar dan ook in de wereld en natuurlijk in zijn favoriete mode: CW.
Nu blijft de sleutel stil. Als afdeling moeten we de aangename en uiterst vriendelijke persoonlijkheid van Co missen. Wij wensen de nabestaanden sterkte met het verlies.

Namens VERON Amersfoort (a03),
Koos Sportel (PA3BJV)
A03 WEER ACTIEF IN CONTESTGEWELD

In het weekend van 24 en 25 oktober was het weer een drukte van belang op de HF banden. De CQ WW SSB contest zorgde voor benutting van iedere stukje van het spectrum.
Ook leden van de afdeling Amersfoort waren actief. Sommigen vanuit huis, anderen vanuit het clubstation in Bunschoten. Zo waren PH4X, PC3M, PD0WVD, PE1KWH, PD0ZX, PA2JWN PA2LO en PC2F actief met de roepletters PI4AMF terwijl vanaf dezelfde locatie ook PA90IARU werd geactiveerd.
De crew besloot om dit keer niet alle banden te benutten; 80 en 160m werden ditmaal niet gebruikt. Met het in de lucht brengen van twee calls in plaats van een zou het meedoen voor een hoge klassering er toch niet inzitten. Daarom dus een focus op de banden waar meer QSOs te halen waren.
Feest was het op 10 meter, de condities waren daar dit weekend verrassend goed, maar ook op de andere banden werd de hele wereld gewerkt. Conclusie na de noeste arbeid: mooi dat we zoveel verbindingen hebben kunnen maken, maar nog mooier dat het vooral ook in een gezellige sfeer kan bij onze club!VERSLAG VIDEOPRESENTATIE OKTOBER

Dit keer mochten we ons verheugen op een presentatie van Maarten (PA3EYC), die met z’n XYL enkele keren op vakantie is geweest naar het Antillen eiland Sint Maarten // Saint Martin. Als PJ7/PA3EYC en FH/PA3EYC was hij daar “Vakantie Stijl” actief. Wij kregen aan de hand van foto's een mooie indruk van het eiland en de mogelijkheden die hij daar had om verbindingen te maken. Ook de bijbehorende video over het landen van een vliegtuig op het plaatselijke vliegveld liet zien dat dit een toeristische attractie kan zijn. Hij had ook de radioamateur spullen uitgestald die hij had meegenomen plus de rugtas waar alles in moest. Verder liet Maarten de foto's zien behorende bij de CW-velddag van juni en september bij hem thuis, waar PI4AMF/P in juni eerste is geworden.
Al met al een mooie presentatie die met applaus en een kleine attentie werd beloond.


PI4AMF/p EERSTE IN CW VELDDAGCONTEST

Wederom succes voor de contesters van de afdeling Amersfoort: tijdens de afgelopen CW velddag wist de crew een eerste plek te behalen.
Gastheer van de velddag Maarten Bos (PA3EYC) is niet verbaast over het succes: “we hebben goede operators in Amersfoort en de locatie in de Arkemheense Polder is ondanks de lage ligging perfect. Van storing hebben we nagenoeg geen last. Het halen van een toppositie is overigens niet het hoofddoel van de velddagdeelname, we willen vooral ook kunnen experimenteren met antennes en het vooral ook gezellig hebben. Dat betekent dat we ook uitgebreid de tijd nemen om met zijn allen te barbecuen en te ontbijten. De pile-ups moeten dan maar even wachten!”
Het bestuur heeft overigens besloten dat voor de /p activiteiten van het clubstation een eigen QSL-kaart zal worden gedrukt. De kaart wordt, conform het IARU QSL protocol alleen verzonden als het tegenstation hierom verzoekt.VAANTJES PACC 2015 ZIJN ONDERWEG

Deelgenomen aan de PACC in februari? Dan kan je op korte termijn het bekende vaantje van “de grootste kleine contest” in de bus verwachten. Meegedaan met de contestcrew van PI4AMF? Dan zorgt de contestmanager ervoor dat je je bewijs van deelname ontvangt.
Aanstaande zaterdag is het overigens HF-dag. Deze wordt gehouden in Apeldoorn en is voor iedereen vrij toegankelijk. Dan worden ook de bekers voor de PACC uitgedeeld.
VERSLAG LEZING SEPTEMBER

Op vrijdag 11 september werden we getrakteerd op een echte zelfbouw lezing. Rick Rabouw (PA3CJL) en “bouwmaatje” Camil Staps (PD7LOL) vertelden aan de ongeveer 35 aanwezigen over hun zelfgebouwde AT Sprint IIIb zendontvanger naar Amerikaans ontwerp.
Rick vertelde dat hij op lange wandeltochten graag ook de radiohobby beoefend. En in een rugzakje wil je dan natuurlijk zo min mogelijk gewicht bij je dragen. Dat was dan ook de start van een zoektocht naar een zo klein mogelijke “sleuteldoos”. De Amerikaanse OM Steve Weber weet daar wel raad mee en zijn beperkte hoeveelheid bouwpakketen die hij ieder jaar samenstelt zijn steevast binnen een paar minuten uitverkocht.
Commercieel wordt dit soort bouwpakketten bijvoorbeeld aangeboden door lnr precision (zie hier),  maar ook daar geldt dat er al snel een bordje “uitverkocht” op de site staat. Inschrijven voor een nieuwe batch kan overigens wel, maar geen woord over wanneer je dan iets kan verwachten…

De nieuwe locatie
Met de lezing van Rick en Camil is het gebruik van De Herberg door onze afdeling ingewijd. Van vele kanten hebben we gehoord dat de locatie een duidelijke verbetering is ten opzichte van de oude zaal. Niet alleen de indeling van de zaal is anders (niet meer de U-opstelling, maar meer een stamtafel) ook het geluid in de zaal is beter. En dan hebben we het nog niet eens over de meest in het oog springende verbetering: onze vaste barteam bestaande uit Bep en Toos. Vakkundig en met een glimlach schenken ze de bezoekers een kop koffie of drankje in. Als dat geen welkom gevoel geeft! Kortom: tot de volgende lezing, die zal plaatsvinden op 9 oktober. Dan zal Maarten (PA3EYC) ons vertellen over zijn vakantie dxpeditie op Sint Maarten en Saint Martin.


BARTEAM VERON AMERSFOORT IVA-GECERTIFICEERD

De afdeling Amersfoort maakt voor haar bijeenkomsten nu gebruik van Ontmoetings-centrum De Herberg, omdat de afdeling zelf de bemensing van de bar verzorgt, hebben al onze barmensen de verplichte Instructie Verantwoord Alcoholgebruik (IVA) gevolgd.
Als afdeling zijn we blij dat Bep (XYL van Roel PB0ACU) en Toos (XYL van Frans PC2F) onze vaste bardames zullen zijn. De bezoekers aan onze avonden zullen dan ook vooral Bep en/of Toos achter de bar aantreffen. Ondersteuning in de bardiensten zal worden geven door Hans (PE1KWH), Roel (PB0ACU), Frans (PC2F), Jan (PD0AUQ) en Gert (PA2LO).
Zowel de dames als de genoemde OM’s hebben afgelopen week succesvol de IVA-training gedaan en zijn daarna ingeschreven in het register. Daardoor zijn zij nu “gelicensieerd” om de bezoekers in De Herberg te mogen voorzien van alcoholbevattende dranken. In De Herberg worden overigens uitsluitend zwak alcoholische dranken geschonken.NEDERLANDS SUCCES IN DX-MARATHON

De secretaris van onze afdeling, Gert (PA2LO), heeft de DX-marathon 2014 in de klasse Phone gewonnen. Vanuit Amerika ontving hij deze week een award waarop de prestatie is vastgelegd.
De DX-marathon is een door het amateurradio maandblad CQ Magazine georganiseerde wedstrijd, waarbij het gaat om in een kalenderjaar zoveel mogelijk DXCC’s en zones te werken. De deelnemers aan de DX-marathon sturen hun log in naar de organisatie, die vervolgens de geclaimde verbindingen controleert. Wie in het jaar het meeste aantal zones en DXCC’s heeft gewerkt, heeft de wedstrijd gewonnen.
Met een totale score van 302 punten (alle 40 zones en 262 in 2014 gewerkte DXCC’s) won PA2LO in de klasse Phone, daarmee is hij de eerste Nederlander ooit die in de DX Marathon een prijs heeft weten binnen te slepen. De winnaar in de all-mode klasse werd Tony (IK0OZD) met 329 punten. Amerikaan Dan (KB0EO) sleepte met alleen CW-contacten in zijn log de award in de CW-klasse binnen met een totaal van 307 punten.
Uitgebreidere informatie over de DX-maraton en de scores zijn te vinden op: http://www.dxmarathon.com.KILO MIKE FOUR LIMA QUEEN X-RAY

Tijdens Ham Radio in Friedrichshafen heeft onze voorzitter, Frans (PC2F), het Amerikaanse zendexamen afgelegd. Hij deed samen met 42 andere kandidaten, waarvan de jongste 9 jaar was, examen in het administratiegebouw van de MesseFriedrichshafen. Op één Canadees na, waren het allemaal Europeanen die examen deden. Frans was daarbij de enige Nederlander. Sommige deelnemers deden examen, omdat zij op hun zeilboot gebruik willen kunnen maken van Amateur Radio, anderen omdat zij van plan zijn om naar de VS te emigreren en weer anderen -zoals Frans- deden het voor de lol. Frans: “Maar ook om eens te kijken hoe de Amerikaanse examens zich verhouden met de Nederlandse manier van examineren. Ik vond het leuk om het examen mee te maken. De stof over de techniek is natuurlijk grotendeels bekend, maar je leert wel heel veel bijzondere regels waaraan amateurs in Amerika zich moeten houden.”
Deze week ontving Frans van het Amerikaanse Agentschap Telecom (de FCC) zijn roepletters: KM4LQX. Op de vraag of we Frans nu vaak op de band gaan horen met deze nieuwe roepletters antwoordt hij: “Het halen van de Amerikaanse licentie heeft in Nederland geen enkel extra voordeel op de amateurbanden; als je niet in Amerika woonachtig bent, mag je in Nederland niet eens uitkomen met Amerikaanse roepletters. Dus PA/KM4LQX zal je zeker niet gaan horen!”
Frans heeft aangegeven dat het nog even duurt voordat hij weer voet op Amerikaanse bodem zal zetten, maar dat hij zodra dit gebeurt hij zijn nieuwe Amerikaanse call met trots zal gebruiken.OPNIEUW CONTEST SUCCES VOOR PA90IARU

De uitslag van de eerste Dutch Kingdom Contest, die op 6 en 7 juni werd gehouden, is bekend. Ook in deze nieuwe contest was de afdeling Amersfoort succesvol. Vanuit het clubstation in Bunschoten wist de crew, onder aanvoering van Frans (PC2F) en Willem (PD0WVD) de eerste plaats te bereiken in de klasse European Netherlands, multi operator, multi transmitter, high power, SSB mode.
Tegelijkertijd met de Dutch Kingdom Contest werd ook de IARU regio 1 CW velddagcontest gehouden. Ook aan deze velddagcontest deed de afdeling mee. Om verwarring te voorkomen werd besloten om het velddagstation met de roepletters PI4AMF/p uit te laten komen en vanuit het vaste honk in Bunschoten met PA90IARU aan de Dutch Kingdom Contest mee te doen.DMR REPEATER PI1SPA ON THE AIR

Eind juni werd er een grote doos bezorgd waar de langverwachte DMR-repeater in zat. De instellingen worden softwarematig gedaan en waren natuurlijk al voorbereid. Dus het enigste wat moest gebeuren was het filter aansluiten en de apparatuur in het rack hangen en aan zetten. Dat is dan ook precies wat we hebben gedaan.
Al snel werden de eerste QSO´S over PI1SPA gevoerd en bleek dat de (extreem) lange coaxkabel van >80 meter meer verlies gaf dan gehoopt. Hierop is de volgende dag de X50 antenne vervangen voor een X300 om dit enigszins te compenseren. De eerste resultaten zijn goed. In de richting van Amersfoort is de dekking nu rederijk in orde, maar er zijn nog zeker verbeteringen mogelijk en daar zijn verschillende leden al mee aan de gang.
Het hele artikel van Raphael (PD0RAF) vindt u <hier>.

Naar aanleiding van dit artikel kunnen we vol trots de bètaversie van de Interactieve DMR kaart presenteren. Deze is bedacht en geschreven door Rudy (PD0ZRY). De interactieve kaart vind u op www.veronamersfoort.nl/dmr/map.

Een volgende stap wordt nu gezet door alle DMR-repeaters te voorzien van een beveiligde verbinding met de master server. Hoe dit er uit gaat zien kunt u <hier> lezen.

Twee DMR netwerken, hoe zit dat?
Amateurs die zich op het DMR (Digital Mobile Radio) storten worden al snel geconfronteerd met het feit dat enkele repeaters niet met elkaar willen communiceren. Waarop blijkt dat dit komt omdat er twee DMR netwerken zijn. Maar wat is het verschil tussen de netwerken MARC en DMRplus?
Hoe dat zit kunt u <hier> lezen.AFDELING AMERSFOORT SCOORT GOED TIJDENS DE PACC 2015

In het Electron van juli staat de uitslag van de PACC 2015 gepubliceerd. Onze afdeling heeft in deze contest weer een mooi resultaat bereikt: De crew van PI4AMF deed mee in de Multi-Two klasse en behaalde daarin de derde plaats. Dit betekent dat PI4AMF voor het derde jaar in een rij in de top-3 is geëindigd.
In de klasse Single Operator, SSB, HIGH versloeg Gert (PA2LO) de concurrentie met grote afstand. Hij deed dit jaar niet onder zijn eigen roepletters mee, maar het de speciale roepletters PA90IARU. Electron schrijft hierover: “In de sectie B SO-SSB-HIGH heeft PA90IARU de eerste plaats behaald, wat een bijzondere prestatie is met een dusdanig ingewikkelde roepnaam.”
Bij de luisteramateurs behaalde Johan (NL9723) een mooie vijfde plaats.
In het afdelingsklassement deed onze afdeling het ook aardig: 9 leden lieten hun log meetellen voor afdeling 03, wat zorgde voor een 13de plek.FRIEDRICHSHAFEN 2015

De zware delegatie van VERON Amersfoort is weer veilig terug in Nederland na het bezoek aan HAM Radio Friedrichshafen. Een weekend vol belevenissen, die de leden van deze “dxpeditie naar Zuid-Duitsland” ongetwijfeld zullen delen tijdens een van de VAM- en/of verenigingsavonden, omdat het mondeling vertellen leuker is dan hier een uitgebreid verslag neer te zetten, beperken we ons hier tot een paar “wist u datjes”:

Wist u dat…
... bierkaas lekker is?
... de delegatie kennis heeft gemaakt met de Amerikaanse President? 
... er zelfs foto’s zijn van deze ontmoeting? 
... één lid van de Amersfoortse delegatie voortaan aangesproken moet worden met “Generaal”? 
... sporadische E voor één lid van de delegatie zo belangrijk is, dat er midden op de snelweg gestopt moest worden om DX te werken? 
... er in drie dagen 20 eieren zijn gegeten door de delegatie? 
... amateurs met hoge hakken en een cocktailjurk soms een zware stem hebben? 
... Wilhelmina Pepermunt een perfect “ruilmiddel” is en leidt tot wereldwijde uitnodigingen om vooral eens langs te komen? 
... de Italiaanse verenigingen voortaan meer Parmezaanse kaas zullen meenemen als “Amersfoort” in Friedrichshafen aanwezig is? 
... een van de delegatieleden een Lucky Winner is? 
... drie dagen Friedrichshafen eigenlijk te weinig is? 
... er nog veel meer te vertellen is? 
... we dat ook zeker zullen doen? 

Kortom…we hebben topdagen beleefd.

Frans (PC2F), Edwin (PA1EDL), Jack (PD2J) en Gert (PA2LO)

PS - Wij roepen de Friedrichshafengangers op om foto’s die ze hebben gemaakt van het event, deze op te sturen naar onze secretaris PA2LO (via: PA2LO apenstaartje PA2LO punt com). Hij zal er dan voor zorgen dat er een compilatie wordt gemaakt, zodat ook de thuisblijvers kunnen meegenieten van de sfeer daar aan de Bodensee. Als er voldoende beeldmateriaal wordt ingestuurd zal er tijdens de eerste avond van het nieuwe seizoen (in september) ook aandacht worden besteed aan Friedrichshafen.AFSLUITENDE AFDELINGS-BBQ

Wie vrijdag 12 juni niet op de afsluitende afdelingsbarbecue is geweest, heeft een gezellige avond gemist. Met een groep van 35 man/vrouw mochten we ook dit jaar weer van de gastvrijheid van Klaas (PD0ZX) genieten. Bij het clubstation in Bunschoten was een grote partytent opgezet, draaide er muziek op de achtergrond en stond “een grote braai” klaar om hongerige magen te vullen.
Aan het begin van de avond stond Frans (PC2F) stil bij het overlijden en de begrafenis - die eerder die dag had plaatsgevonden - van afdelingslid Gert Doorn (PS0RSX). Gert was een trouwe bezoeker van de afdelingsbarbecue en we zullen zijn markante persoonlijkheid missen. Met het heffen van het glas en de woorden “Gert, het ga je goed!” namen we in stijl afscheid van OM PD0RSX.
De barbecue zelf was een weerzien van bekende en minder bekende gezichten; leuk om te zien dat ook amateurs die al een tijdje minder actief zijn de gezelligheid binnen de afdeling toch weer opzoeken: opnieuw welkom zeggen we dan ook tegen hen en natuurlijk hopen we jullie weer vaker te mogen begroeten.
Onze penningmeester Roel (PB0ACU) had weer gezorgd dat er een ruime hoeveelheid aan salades, vlees en bijbehorende sausen was. Dat deze ook nog werd aangevuld met de “eindedag voorraad” van de kippenboer van de overkant, zorgde ervoor dat menig deelnemer de volgende ochtend de weegschaal even aan de kant liet staan of lag dat misschien aan het schepijs met slagroom dat Klaas op de valreep nog even regelde? Hoe dan ook: de afsluitende avond van het seizoen was zeer geslaagd. Namens het bestuur van de afdeling Amersfoort wens ik iedereen en fijne vakantieperiode. In september hopen we jullie allemaal gezond en wel weer terug te zien bij een van de vele activiteiten.

Gert (PA2LO), secretarisAGENTSCHAP TELECOM ONDERZOEKT STORING BIJ LOUIS (PA4HAY)

AMERSFOORT – In de afgelopen maanden is het hobbyplezier van de Amersfoortse radioamateur Louis van Beers (PA4HAY) sterk afgenomen. Vanuit de apparatuur op zijn hobbykamer komen nauwelijks nog signalen binnen; er is vooral veel ruis te horen. “Op mijn geliefde 15 en 80 meter band frequenties heb ik 9+60db storing” geeft Van Beers aan.
De zendamateur woont in een middenwoning en zendt en ontvangt zijn signalen met een eenvoudige en onopvallende draadantenne. “Tot enige maanden geleden ging dat fantastisch en had ik niet veel last van storting” vertelt Louis. Trots laat hij een aantal QSL-kaarten zien waaruit contacten met zendamateurs uit Brazilië, IJsland en Amerika blijken.
De storing waar de amateur last van heeft, ligt mogelijk in ondeugdelijke omvormers van een recent aangelegd zonnepaneelsysteem bij een van de buren. Van Beers geeft aan: “Daar kunnen de buren zelf niets aan doen hoor. Het is de fabrikant die verantwoordelijk is voor het leveren van apparaten die voldoet aan de eisen. Maar sommige fabrikanten kiezen er soms voor om niet aan de storingseisen te voldoen. Dan kunnen ze goedkopere materialen gebruiken. Dat is niet zonder risico, want soms neemt daardoor het brandgevaar in de apparaten ook toe.”
Om vast te stellen of de storing inderdaad door het zonnepaneelsysteem wordt veroorzaakt is het Agentschap Telecom ingeschakeld. Zij zijn deze vrijdag bij de zendamateur geweest en hebben metingen uitgevoerd aan de zendinstallatie van Van Beers. De inspecteur van het Agentschap laat weten dat die aan alle eisen voldoet en complimenteert de Amersfoorter met zijn apparatuur. Vervolgens doet de inspecteur in de straat enige metingen. Met een soort draagbare schotelantenne en een meetontvanger weet de inspecteur de richting van de stoorbron te ontdekken. Op het display van de meetontvanger is goed te zien dat het gaat om een flinke storing. Helaas zijn de bewoners waar de vermoedelijke storing vandaan komt niet thuis. De inspecteur geeft aan dat hij contact zal opnemen met de bewoner, om ter plaatse metingen te verrichten. Als daaruit blijkt dat de de storing inderdaad door de omvormers wordt veroorzaakt, kan de fabrikant opgedragen worden om te zorgen voor deugdelijke vervanging.
Van Beers verzucht “Hopelijk wordt het snel opgelost. Ik mis mijn hobby en de gesprekken die ik normaal met mijn bevriende zendamateurs heb.”Silent Key (in memoriam)

Op zondag 7 juni 2015 is op 56-jarige leeftijd overleden ons afdelingslid

OM GERT DOORN (PD0RSX)

De liefde voor de radiocommunicatie startte bij Gert op de 11 meter, maar met alleen 11 meter nam Gert geen genoegen: hij wilde meer. Na het succesvol afleggen van zijn examen ontving hij in 1994 dan ook zijn roepletters. Gert liet zijn leven niet door zijn handicap beheersen: hij was een doener, werkte mee aan evenementen en contesten waar hij kon. Samen met zijn beste vriend Tony en een groep luisteramateurs maakten ze succesvol hun eigen PACC-luisterstation. Trots was hij dat deze activiteit, met foto en al, in De Stad Amersfoort kwam.
Zijn grote liefde Irina haalde Gert uit het verre Rusland. Samen beleefden ze actief de radiohobby: ze gingen samen naar velddagen en ook bij het DNAT in Bad Bentheim waren ze welgeziene gasten.
Een grote wens van Gert was om samen met zijn Irina met de camper door Rusland te reizen. Dit heeft niet meer zo mogen zijn, de pijn in zijn lichaam ten gevolge van zijn handicap werd alsmaar erger en medicatie tegen de pijn hielp niet meer. Langzaam maar zeker konden de organen hun werk niet doen, waardoor Gert uiteindelijk is komen te overlijden.
Een markant man is van ons heengegaan, wij wensen zijn echtgenote Irina heel veel kracht met het verwerken van dit verlies.

Namens bestuur en leden VERON Amersfoort (a03),
Koos Sportel (PA3BJV)


Zie voor overlijdensadvertentie <hier>.ZONNIGE CW-VELDDAG VOOR PI4AMF

In het weekend van 6 en 7 juni waren leden van de afdeling Amersfoort actief tijdens de CW velddag. In het natuurgebied Arkemheen (Nijkerk) werd een bescheiden station opgebouwd, bestaand uit een Elecraft KX3 QRP zender. De crew had de beschikking over een mobiele antennemast, waarin naast de FD-5 (verlengde Fritzel FD-4), een Fritzel FB33 ook een Optibeam 1-40 werd gehangen.
Naast de pile-ups was er voldoende tijd om te genieten: gastheer Maarten (PA3EYC) en XYL zorgden ervoor dat de deelnemers (Tijmen, Gerard, Adriaan, Maarten en Gert) niets tekort kwamen. Ook aan zon was er geen gebrek: de zonnebrand vloeide rijkelijk.
Aan het eind van de velddag stonden vele honderden verbindingen in het log, maar belangrijker dan dat: het was weer een topdag om mee te mogen maken.PI6AMF OPNIEUW OPGEBOUWD EN IN GEBRUIK

Na de verhuizing van PI6AMF (23 cm) naar de nieuwe locatie heeft deze twee maanden gewerkt (zomer van 2014). Toen is deze er spontaan mee opgehouden, door verschillende oorzaken is de reparatie hiervan niet tot stand gekomen. Erik (PE1RQF) is bereid gevonden ons hierbij te helpen en heeft de repeater opnieuw opgebouwd. Deze staat nu in test te draaien, zodat gekeken kan worden of alles goed werkt. Zodra dit naar alle tevredenheid van Erik verloopt gaat het geheel over naar de repeater locatie van het Het Berghotel. Jan (PD0AUQ), Erik (PE1RQF) en Rient (PA3GXP) - Repeater Commissie AmersfoortWEER EEN N-AMATEUR ER BIJ

Martin Schuurman is in mei 2015 geslaagd voor N, gefeliciteerd! Hij gaat nog door voor F.VERSLAG MEI LEZING OVER DMR

De avond werd geopend door onze voorzitter met enige huishoudelijke mededelingen, waaronder de aankondiging van de BBQ in juni. Hij vroeg degene die hierbij aanwezig willen zijn zich voor 1 juni aan te melden bij Roel (PB0ACU). Hierna gaf hij het woord aan Robertino van Berkel die ons deze avond iets kwam vertellen over Digital Mobile Radio.
Na zich voorgesteld te hebben liet hij ter introductie op zijn lezing een demo video zien over het professionele gebruik van Hytera DMR. Aan de hand van sheets liet hij hierna de mogelijkheden zien voor de radioamateur. De belangstelling voor DMR in onze afdeling is groot als je kijkt naar de enorme belangstelling voor deze lezing. Veel info over DMR kan je vinden op dmr-limburg.nl, hier kan je ook de video zien die deze avond werd getoond over DMR.
Al met al een mooie lezing, die maar weer eens laat liet zien hoe veelzijdig onze hobby is.
 
HERDENKING GEVALLEN RADIOAMATEURS TE HILVERSUM

Eens in de vijf jaar organiseert de VERON op 4 mei een herdenking bij het gedenkteken voor de gevallen radioamateurs, dit jaar was het de eerste officiële herdenking in Hilversum, de voorgaande jaren waren in IJsselstein en Radio Kootwijk.
De besturen van de VERON en de VRZA hebben voorafgaand hieraan een ieder uitgenodigd om bij deze plechtigheid aanwezig te zijn.
Afgelopen 4 mei hebben circa 30 amateurs, sommigen met hun XYL, van de uitnodiging gebruik gemaakt. De toespraken van de beide voorzitters zullen ongetwijfeld in de komende dagen op de VERON/VRZA website terug te vinden zijn.
Na het “taptoe blazen” en de twee minuten stilte, werd de krans gelegd van de VRZA en VERON, gevolgd door fraaie bloemstukken van KPN en de gemeente Hilversum. Het defile dat volgde werd geopend door Leo (PA2LBA) uit Hilversum, die een persoonlijke bloemengroet bracht.
De plechtigheid werd met koffie en thee afgesloten waar zij ook begonnen was, in het bedrijfsrestaurant van de gastheer: KPN Broadcast Services.

Tekst: Eddy (PA0RSM)
Foto’s: website PI4RCG (hier vindt u ook meer foto’s van deze plechtigheid)

VERON RUIS- EN STOORSIGNAAL MEETCAMPAGNE GESTART

Op 1 mei jl. viel Eddy (PA0RSM) de eer te beurt dat op zijn locatie metingen zijn uitgevoerd in het kader van de “VERON ruis- en stoorsignaal meetcampagne”.
Het doel van dit meetproject is het verzamelen van actuele praktijk gegevens over HF ruis- en stoorsignalen, t.o.v. de theoretische waarden, zoals deze ook in het VERON vademecum te vinden zijn. Naar verluidt wordt er op 50 radioamateur locaties, verdeeld over het hele land, gemeten. De VERON EMC-EMF commissie had hiervoor een oproep gedaan. Op de DvdRA had Eddy zich hiervoor bij stand van de EMC-EMF commissie opgegeven.
Na de gebruikelijke ontvangst met koffie ging Koos (PA0KDF), geassisteerd door Fred (PA0MER), van start. De meetmiddelen werden in de achtertuin opgesteld op veilige afstand van het huis.
Speciaal in verband met het HF-propagatiegedrag werd voor het middaguur begonnen met het meten op de hogere HF-amateurbanden, te weten 28, 24, 21, 18, 14 MHz. Na de lunch kwamen de 0.4, 1.8, 3.5, 7.0 en 10 MHz aan de beurt. Enkele extra metingen werden uitgevoerd op 5.4 MHz en in de 50 MHz band.
Tot slot werd de meetontvanger in de shack van Eddy aangesloten op zijn 14 MHz (resonante) dipoolantenne. Met het injecteren van 14 MHz signaal op de 230Volt huisinstallatie werd de isolatie tussen de elektrische huisinstallatie en zijn antenne bepaald.
Naar verwachting worden alle 50 meetlocaties in de loop van dit jaar bezocht, waarna het uitwerken begint van wat er gemeten is en of er een correlatie te vinden is.

Eddy laat weten: "De storing op mijn locatie viel wel mee, al hoewel men nog weinig vergelijkmateriaal beschikbaar heeft. Ik was de tweede locatie waar gemeten werd. Wel wisten ze te vertellen dat de storingbron een KPN PLC modem is. Bij navraag bij de buren bleek dit ook te kloppen. Zij zijn zich echter van geen kwaad bewust. Ze vertelde dat ze van KPN (Reggefiber) een draadloze TV- verbinding hebben vanuit de meterkast. Dus zonder een kabel door de kruipruimte of nog erger: in het zicht langs de plinten. "Draadloos" zou eigenlijk een juridisch beschermd woord moeten zijn en geen commercieel "Dikke van Dale" synoniem voor "snoertjesloos"."

(foto en tekst: Eddy Krijger (PA0RSM))VERSLAG VERENIGINGSRAAD VAN ZATERDAG 18 APRIL

Terwijl buiten het zonnetje uitbundig scheen, werd in Dok Zuid in Apeldoorn de jaarlijkse VR gehouden. Namens de afdeling Amersfoort waren Maarten (PA3EYC) en Gert (PA2LO) aanwezig.
Het ochtendprogramma werd gevuld met “terugkijken”. De verslagen van de algemeen secretaris, penningmeester en van de voorzitters van de verschillende werkgroepen werden behandeld. Daarnaast werd afscheid genomen van amateurs die zich de afgelopen jaren voor de vereniging hebben ingezet en werd Anne-Marie Wieringa (PA3FNB) in het zonnetje gezet. Anne-Marie is al jaren degene die zorgt dat het Electron tijdig bij onze leden in de bus ligt. Naast haar rol als eindredacteur loopt zij ook alle gaten dicht die in de afgelopen jaren binnen de redactie ontstonden. Terecht is zij dan ook benoemd tot lid van verdienste.
In de rede van de voorzitter stond Remy Denker (PA3AGF) onder andere stil bij normen en waarden. Ook in onze hobby zien we helaas meer en meer “IK” gedrag. Elkaar aanspreken op dit gedrag moet blijven gebeuren!
Jan-Paul Suijs (PA9X) vertelde de aanwezigen over de vernieuwde huisstijl en hoe de afdelingen daar mee om dienen te gaan.
Na de broodjeslucht gaf ons afdelingslid Evert Beitler (PA3AYQ) een enthousiaste presentatie over de plannen die de PR-commissie heeft om onze hobby te promoten. Voor 2016 zijn er plannen om een dag, misschien zelfs een week, de hobby breed in het licht te zetten.

Daarna werden de VR-voorstellen behandeld:
- het voorstel om (nog) meer aandacht te vragen bij het AT voor storing is aangenomen.
-  het voorstel om het toegestane vermogen voor Novice-amateurs te verhogen is verworpen. 
- het amendement en het voorstel voor aanpassing van de staturen is ingetrokken door betrokken afdelingen.
- het voorstel om de PR-stand van de afdeling te professionaliseren is aangenomen.
- het amendement voor voorstel 5 is ingetrokken en het voorstel voor een nieuwe instapmachtiging is verworpen. 
- het voorstel om het HB meer te laten publiceren in Electron is aangenomen. De begroting voor 2015 is door de vertegenwoordigers goedgekeurd.

Tenslotte nog een oproep: binnen de VERON zijn er in diverse werkgroepen vacatures. Op de website van de VERON vindt u de verschillende vacatures terug. Iedere hulp, hoe klein ook, is welkom. Samen maken we de vereniging sterk!

Gert (PA2LO)VERSLAG LEZING APRIL OVER EME

De avond werd geopend door onze voorzitter met enige mededelingen. Hierna gaf hij het woord aan John (PA7JB). Hij liet als lid van de BIG (Breukelen Interesse Groep) ons deze avond aan de hand van (voor)beelden zien dat ook op de nog hogere GHz-frequenties verbindingen kunnen worden gemaakt via de maan. Ook op het gebied van de EME-communicatie heeft wat dat betreft de techniek niet stil gestaan. Een eye-opener deze avond was dat ook met een standaard achtertuintje heel goed EME bedreven kan worden en als je ook nog over het juiste gereedschap beschikt deze manier van verbindingen maken ook nog financieel haalbaar is.
John had ook nog een opstelling in de zaal staan waarmee apparatuur gemeten konden worden. Daar deze mogelijkheid niet bij de aanwezigen bekend was, heeft John aangeboden om op een later tijdstip dit meetstation nog een keer op te stellen, zodat een ieder in de gelegenheid is om zijn spullen hier te laten meten.
Al met al een bijzonder interessante avond die door de vele aanwezigen met applaus werd beloond.


Silent Key (in memoriam)

Op vrijdag 13 maart is overleden ons afdelingslid

OM ROEL ARBON (PD0EHM)

Direct na het behalen van zijn machtiging, vele jaren geleden, werd Roel een actieve radioamateur. Zijn kennis hield hij niet voor zichzelf: graag vertelde hij anderen over de aspecten van onze hobby. Vooral de jongere generatie had daarbij zijn aandacht. Met zijn rustige en geduldige manier van vertellen, wist hij de radiohobby als geen ander aan hen over te brengen. Bij JOTA-activiteiten, maar ook bij andere gelegenheden, was Roel van de partij en een graag geziene gast. Een betrokken amateur is ons ontvallen.
Het bestuur en de leden van de afdeling Amersfoort wensen de familie sterkte bij de verwerking van het verlies.

Namens VERON Amersfoort (a03),
Frans de Bles (PC2F), afdelingsvoorzitter


Zie voor overlijdensadvertentie <hier>.GECLAIMDE EN PRE-EVALUATIE SCORES PACC BEKEND

De geclaimde en pre-evaluatie scores van de PACC zijn bekend. Ons clubstation PI4AMF deed ook dit jaar weer mee in de klasse Multi-Operator, All band, High, Mixed, Two Radio.
Op basis van de pre-evaluatie bezet PI4AMF op dit moment de derde plaats. Mocht dit zo blijven, dan handhaaft Amersfoort zich voor het derde jaar in de top-3 van deze klasse.
In de geclaimde score stond Amersfoort nog op de vijfde plaats, op korte afstand van de nummer 4 (PC2D) en 3 (PA6Y). Bij de pre-evaluatie van de score is de score van deze stations echter behoorlijk, naar beneden, bijgesteld. De score van PI4AMF bleef vrijwel ongewijzigd. Het Zeeuwse conteststation PI4DX staat in de klasse overigens stevig aan de leiding, alhoewel ook bij hen een enorm verschil is tussen de geclaimde en pre-evaluatie score (maar liefst 1.800.000 punten!)

Naast de deelname in de Multi Two-klasse heeft de afdeling Amersfoort nog een ijzer in het vuur: Gert (PA2LO) activeerde als Single Operator, Phone de speciale roepletters PA90IARU. Naar het zich laat aanzien een goede keuze: de voorsprong op de nummers 2 en 3 in deze klasse bedraagt in de pre-evaluatie meer dan 50.000 punten.


De definitieve uitslag van de PACC wordt in juni verwacht.


VERSLAG HUISHOUDELIJKE VERGADERING EN VR-VOORSTELLEN

Vrijdag 13 maart was in de afdeling Amersfoort de Huishoudelijke Vergadering. De avond werd bezocht door 37 leden.

De vergadering heeft besloten:
- het verslag van de huishoudelijke vergadering 2014 goed te keuren; 
- het jaarverslag 2014 voor kennisgeving aan te nemen; 
- op voorspraak van de kascontrolecommissie het bestuur decharge te verlenen voor de financiële zaken in 2014; 
- het beleid voor 2015 en de daarbij behorende begroting goed te keuren;  
- akkoord te gaan met het voorstel om het bestuur te reduceren van 7 naar 5 bestuursleden; 
- OM Hans van der Marel (PE1KWH) te benoemen als bestuurslid in de vrijgekomen vacature; 
- Frans (PC2F) en Gert (PA2LO) opnieuw als bestuurslid te kiezen; 
- OM Frans de Bles (PC2F) voor een tweede termijn als voorzitter van het bestuur te benoemen. 

Voorstellen VerenigingsRaad van 18 april
Na de Huishoudelijke Vergadering werden de voor de VerenigingsRaad (VR) ingediende voorstellen besproken. Verschillende van de onderwerpen zorgden voor boeiende discussies en nieuwe inzichten. Even leek het erop dat de afdeling een aantal ammendementen zou gaan indienen. Uiteindelijk is besloten om dat niet te doen. De leden hebben de afvaardiging naar de VR, die dit jaar zal bestaan uit Maarten (PA3EYC) en Gert (PA2LO), het mandaat gegeven om hun stem over te brengen.
De leden hebben op de voorstellen (zie elders deze site) omgerekend naar de 9 stemmen die de afdeling tijdens de VR heeft, als volgt gestemd:

  voor tegen onthouding
voorstel 1 9 0 0
voorstel 2 1 6 2
voorstel 3 0 0 9
voorstel 4 7 1 1
voorstel 5 1 5 3
voorstel 6 8 0 1

Alleen indien dit nodig is, wordt er op de VR gedifferentieerd gestemd. Dit betekent dat Amersfoort in basis dus haar stem zoals aangegeven in het groene vlak zal uitbrengen.
ARRL INTERNATIONAL DX CONTEST

Afgelopen weekend (7 en 8 maart) heeft PI4AMF meegedaan bij de ARRL contest. Met drie zendamateurs een aantal uren mee gedaan en iets meer dan 920 verbindingen gemaakt! Geen slecht resultaat.
Op naar de volgende contest waarin PI4AMF weer gaat mee doen.
Wil je ook meedoen laat het ons weten (qsl (AAN) pi4amf.nl).

Willem (PD0WVD)


JAAP EN ROBERT GESLAAGD VOOR DE N-EXAMEN

Jaap Wolters en Rob Meeuwsen zijn vandaag geslaagd voor het N-examen. Gefeliciteerd, nu verder voor F.


EERSTE PLAATSEN ARRL DX CONTEST 2014

Leden van de afdeling Amersfoort doen het de laatste tijd goed in contesten: deze week ontving Frans (PC2F) een award voor de eerste plek (in Nederland) in de sectie Single Operator QRP bij de ARRL DX Contest. Gert (PA2LO) behaalde ook een eerste plek maar dan in de sectie Single Operator Unlimited LP | Nederland. Ook hij ontving vanuit de ARRL een award.
Uiteraard zijn we benieuwd naar de resultaten die onze afdelingsleden in de diverse contesten behalen. Wil je je prestaties delen? Stuur dan een berichtje aan onze secretaris PA2LO.SEPTEMBER 2015 NIEUWE LOCATIE BIJEENKOMSTEN VERON AMERSFOORT

Tijdens de ledenavond op 6 februari heeft onze voorzitter, Frans (PC2F) bekend gemaakt dat na dit seizoen niet langer gebruik gemaakt zal worden van de foyer van sporthal Zielhorst.
De afgelopen jaren heeft de VERON afdeling Amersfoort haar ledenavonden gehouden in de foyer van Sporthal Zielhorst. Deze locatie huren wij van SRO. In januari 2015 is met SRO gesproken over de voortzetting van de huurovereenkomst. In dit gesprek is door SRO aangegeven dat vanaf september 2015 de huurprijs van onze locatie zal worden verhoogd. Het gaat om een grote verhoging, die zou betekenen dat bijna de volledige inkomsten van de afdeling (de afdracht vanuit de landelijke vereniging) besteed zou moeten worden aan de huur van de foyer. Er zou dan geen geld meer over zijn voor andere activiteiten. Op basis hiervan is het bestuur op zoek gegaan naar alternatieve locaties.
Wij zijn verheugd te kunnen melden dat deze zoektocht heeft geleid tot afspraken met een nieuwe locatie: vanaf september 2015 zal de VERON Amersfoort haar avonden gaan houden in ontmoetingscentrum “De Herberg” aan de Watersteeg 85 (wijk Nieuwland) in Amerfoort.

Het bestuur is blij met de nieuwe locatie: Waar te vinden?
De Watersteeg wordt in sommige navigatiesystemen aangeduid als ‘fietspad’. Het beste is dan de Sporthal Nieuwland aan de ZELDERTSEDREEF 3, 3824EJ Amersfoort in te voeren. Daar kan je ook het beste parkeren. Voor bezoekers die de bus nemen: neem stadsdienst lijn 2, halte Zonnewijzer.

Op de Huishoudelijke Vergadering van 13 maart zal het bestuur nadere toelichting geven op het besluit om te verhuizen naar de nieuwe locatie. Ook zullen we tijdens die avond d.m.v. foto’s laten zien welke mogelijkheden de nieuwe locatie heeft.
De eerste avond in De Herberg zal vrijdag 11 september 2015 zijn.ARTIKELTJE OVER EDDY KRIJGER (PA0RSM) IN HET BLAD VAN GILDE AMERSFOORT

Eddy Krijger (PA0RSM): “Ik behoor tot de gelukkigen die van z’n hobby z’n werk heeft kunnen maken”
In Raddraaier - het blad van Gilde Amersfoort - is een interview te lezen waarin ons afdelings- en bestuurslid Eddy Krijger (PA0RSM) vertelt over de radiohobby. Eddy: “Omdat ik in de redactievergadering van Gilde Amersfoort vertelde dat een onderdeel van mijn hobby tot Immaterieel Cultureel Erfgoed behoord, werd ik gevraagd iets over de radio hobby te vertellen“.
Immaterieel erfgoed is ‘levend erfgoed’. Het omvat sociale gewoonten, voorstellingen rituelen, tradities, uitdrukkingen, bijzondere kennis of vaardigheden die gemeenschappen of groepen erkennen als een vorm van cultureel erfgoed. Het immateriële erfgoed waarop Eddy wijst is het gebruiken van morse (CW) als communicatiemiddel. De vaardigheid om via dit’s en dat’s te communiceren is overigens pas dit jaar door het Nederlands Centrum voor Volkscultuur en Immaterieel Erfgoed op de Nationale Inventarislijst gezet. In verschillende andere Europese landen was morse al langer aangemerkt als immaterieel erfgoed.
Gekscherend over de nieuwe status van morse geeft Eddy aan “Nog even en dan mag ik tussen de kantklossers op een braderie zitten…”.
Het hele artikel is hier te lezen (bron: Raddraaiers, Gilde Amersfoort 2014-4).
VERON AFDELINGSCOMPETITIE - DOE OOK MEE!

De VERON Afdelingscompetitie
Regelmatig wordt er in de afdeling Amersfoort aandacht besteed aan de VERON afdelingscompetitie. Tijdens een van de avonden werd gevraagd hoe je nu eigenlijk mee kan doen met deze competitie.

Wat is de afdelingscompetitie?
De afdelingscompetitie is een initiatief van de VERON met als doel om deelname aan de verschillende contesten te stimuleren: contesten zijn niet alleen wedstrijden, maar ook een prima manier om de Operating Practice te verbeteren. De competitie loopt jaarlijks van 1 januari tot 15 december.

Hoe kan je meedoen met de afdelingscompetitie?
Deelname is eenvoudig en je kan je aanmelden zonder verplichtingen aan te gaan. Als je af en toe eens aan een contest meedoet en daarbij minimaal 25 verbindingen (per contest!) maakt, kan je je score al doorgeven. Om mee te kunnen doen, moet je je aanmelden. Hoe je dit doet en hoe je je score doorgeeft, lees je in dit document.

Waarom deelnemen?
Binnen het bestuur van de afdeling hebben we de ambitie om Amersfoort weer op de (contest-)kaart te zetten. Wij vinden dat we als één van de grotere afdelingen van de VERON in staat zouden moeten zijn om jaarlijks in de top 10 van de afdelingscompetitie te staan. Dat is de afgelopen jaren niet gelukt, maar de afstand naar de top 10 is overbrugbaar. Hoe meer deelnemers hun aantal contest-QSO’s doorgeven, hoe groter de kans is dat we in 2015 de top 10 ook halen.

Waar vind ik meer informatie over welke contesten er zijn?
Een goede bron van informatie is de website www.contestkalender.nl. Je vindt hier niet alleen welke contesten er gepland staan, maar ook informatie over de uitwisseling en de overige regels van de specifieke contest.

“Ik doe nooit mee aan contesten want ik weet niet wat ik moet doen.”
Het leuke aan contesten is dat de deelnemers elkaar nodig hebben. Alle stations willen JOU in hun log hebben, want alleen dan levert het ze punten op. Dat betekent ook dat stations moeite willen doen en geduld met je hebben. Lijkt het je leuk om eens aan een contest mee te doen, maar vind je het eng om te starten? Geen probleem: in de afdeling hebben we verschillende ervaren contesters die contesttraining kunnen geven. Schroom niet om iemand van het bestuur aan te schieten als je verdere uitleg of een stukje “training-on-the-spot’ wil hebben.

Waar vind je meer informatie?
Op www.afdelingscompetitie.nl vind je alle informatie over de afdelingscompetitie, de tussenstand en een overzicht met antwoorden op veel gestelde vragen. Kom je er niet uit? Neem dan eens contact op met Roel (PB0ACU), Eddy (PA0RSM), Frans (PC2F), Maarten (PA3EYC), Gert (PA2LO) of één van de andere deelnemers van onze afdeling aan de afdelingscompetitie. Je vindt de roepletters van de Amersfoortse deelnemers op www.afdelingscompetitie.nl bij “Stand”.

Gert (PA2LO)*) e-mail adres aanpassen (call@provider)
home / nieuwere berichten