VOSSENJACHTEN 2009Verslag vossenjacht 11 januari
We kunnen met trots melden dat de eerste vossenjacht een groot succes was. De jacht trok naast nieuwe leden ook mensen van buiten de afdeling die de verleiding niet konden weerstaan ons met een bezoek te vereren. De omgeving en het weer maakte het een heerlijke en gezellige middag die zeker voor herhaling vatbaar is.
Uiteraard zijn er foto's gemaakt die >hier< te zien zijn.


Verslag vossenjacht 22 februari
10:00 uur: Bij Henny en Rient verzamelen en controle of alle zenders, papieren en antennemateriaal aanwezig was onder het genot van koffie en zelfgemaakte taart.
11:00 uur: Begin van het uitzetten van de zenders in De Treek (2 uur lopen met 15 kilo aan zenders in de rugzak).
13:00 uur: Terug bij de start en eerste deelnemer PA3ESB Henk komt aanrijden en wil wel enkele bewegwijzeringen op hangen voor de deelnemers. De soep vossen geïnstalleerd en startkaarten klaargelegd.
14:00 uur: De volgende deelnemers zijn gestart PA3ESB, PD0RDQ, en PA1JCW. Na 10 minuten zijn Laura en Manon ook gestart onder begeleiding van Rient. PA0RSM kwam wat later aan de start (eerst naar de carnavalsoptocht geweest). Geen pijldoos mee dus een 80 meter geleend, omdat PA0RSM vlakbij de start aan het zoeken was naar een vosje, is Rob met hem meegelopen om de 80 meter pijldoos beter te leren kennen. Als eerste retour PA1JCW en alle 7 spoetniks gevonden. Daarna PD0RDQ met 3 en Laura en Manon met 4. Wat later PA3ESB ook met 4 en als laatste PA0RSM met 5.
16:15 uur: Allen aan de mosterdsoep volgens oud Gronings recept. Ook enkele geïnteresseerde wandelaars genoten mee van het geheel.
16:30 uur Rob en Rient weer alle zenders opgehaald (weer 15 kilo).
18:30 uur thuis met een voldaan gevoel en lichte spierpijn.


Verslag vossenjacht 22 maart
10:00 uur: Bij Henny en Rient Koffie en koek. Het weer lijkt vandaag goed mee te werken.
11:00 uur: Begin met uitzetten van de zenders in De Treek.
13:00 uur: Terug bij de start eerste deelnemer Godfried (PD0DDR) is klaar om met de jacht te beginnen. Tegen 2 uur zijn de jagers allen gearriveerd.
14:00 uur: De volgende deelnemers zijn gestart op 2 meter PD0DDR, PA3EKW, PA2JWN EN PA1JCW. Voor 80 meter PA3BJV, Manon dochter van Rient, Janneke vriendin van Manon en PD0RDQ. Allemaal begonnen met de kruispeiling behalve Manon en Janneke. Tijdens het luisteren op twee meter bleek al snel dat het signaal van de zender onvoldoende sterk is. Ook kwam er een melding op 80 meter geen signaal te horen dit was aanleiding om verdergaan met de kruispeiling te stoppen. Conclusie experiment kruispeiling is mislukt. Toch konden Koos (PA0BJV) en Jan (PD0RDQ) naar later bleek wel een signaal op 80 meter horen en hebben ook een lijn op de kaart gezet.
14:15 uur: Eerste jagers op pad voor zoeken van de spoetnicks en 5 minuten later volgen de anderen. PD0DDR is om 15:00 uur als nog op 80 meter gestart. Bij terugkomst stond ook deze keer de soep (tomaten soep, gemaakt door Henny geheim recept) weer klaar. Iedereen was mooi binnen de tijd limiet van 2 uur terug.
16:20 uur: Allen aan de soep, deze was dan na een eventuele tweede portie dan ook op.
16:45 uur: Rob en Rient alles weer verzamelen omstreeks 18:40 uur thuis. Na aankomst thuis begon het net te regenen, het weer heeft goed meegeholpen voor een uitstekende zondagmiddag vossenjacht.

DEELNEMERS 80 meter 2 meter start tijd eind tijd SPOETNICKS AANTAL VOLGORDE PEILING
FoxOring + peiling 22-3-09         gevonden letter    80 m / 2 m  in mm (afwijking)
Godfried (PD0DDR)   X 14.20 14.50   0 3  
Godfried (PD0DDR) X 15.00 15.55 K 1 3
Hilde (PA3EKW)   X 14.15 15.15 tx 1 2  
Koos (PA3BJV) X   14.20 15.40 P,K 2 2 30 mm
Manon dochter van Rient X   14.00 16.00 P,O,N,B 4 1  
Janneke vriendin van Manon X   14.00 16.00 P,O,N,B 4 1  
Jan (PD0RDQ) X   14.20 15.25 P,K 2 2 30 mm
Hans (PA2JWN)   X 14.20 16.20 tx,O,L,F,R,A,M 7 1  
Cees (PA1JCW) X 14.15 16.15 M,A,-,O,F,L,W 6 2

Wolfram (de letters op 2 meter) is bekend van gebruik in lampen als gloeidraad. Pinsbek (de letters op 80 m) is een goudkleurige koperlegering van drie delen koper en één deel zink, genoemd naar de Engelse uitvinder Ch. Pinchbeck.


Verslag vossenjacht 19 april 2009
Veel werk is door Rob de afgelopen weken verricht in de voorbereiding. Zijn idee was om een halve Piet Wakker jacht te organiseren. Sita heeft Rob aan de bosrand bij de ingang naar het Henschotermeer uit de auto gezet, waar Rob een uitstekende verstopplaats heeft gevonden voor de zenders en zichzelf. Rient was op de parkeerplaats aan de Treekerweg om 13:00 uur, waar de rest van de voorbereiding plaatsvond. Opstellen van de thuisvossen. De start en finish gereed maken. Sita was tegen twee uur ook op de parkeerplaats en richtte een plaats in waar de soep gereed gemaakt werd, gevulde kippensoep met tomaat, wie er niet bij was heeft wat gemist.
De volgende deelnemers hadden zich aangemeld: Koos (PA3BJV), Henk (PA3ESB), Gerard (PA0BUR) en Kees (PA1JCW).
Ondanks de positie van Rob, was het voor Koos toch goed te doen om hem te vinden. Kees is enkele keren langs Rob gelopen en uiteindelijk ook kunnen vinden. En ook Henk en Gerard hebben Rob gevonden. Zij zijn toch doorgelopen, omdat de zender wat langer was aangebleven. Met elkaar de zenders opgeruimd en teruggebracht naar de weg. Hier heeft Sita hen opgehaald en teruggebracht naar de start/finish, waar de soep nog op hen wachtte.
Dit gebeuren heeft met uitstekende weersomstandigheden (zon en 18°C) kunnen plaatsvinden. De deelnemers hartelijk dank voor de opkomst. Graag tot een volgende keer en ook de deelnemers die wel al eens hebben mee gelopen zien wij weer graag terug bij een volgende vossenjacht. Uiteraard zijn er foto's gemaakt die >hier< te zien zijn.

Het volgende resultaat is behaald door de deelnemers:
Deelnemers 80 m Eindtijd Afwijking in peiling Volgorde
Koos (PA3BJV) X 15:20 33 mm 1
Kees (PA1JCW) X 15:31 8 mm 2
Henk (PA3ESB) X 15:46 48 mm 3
Gerard (PA0BUR) X 15:46 48 mm 3Verslag vossenjacht 17 mei 2009
De opkomst van zondag 17 mei was gering. Er hadden zich twee personen voor de 80-meterband aangemeld, na de start werd de 2-meter jacht gelijk weer afgebroken door Rob (PA0KEL). De weersomstandigheden waren in de ochtend slecht, maar om 12:30 uur klaarde het op en was het mooi droog weer om een vossenjacht te lopen.
Aan de start verschenen Godfried (PD0DDR) en Gerard (PA0BUR). De start was om 14:00 uur. Beiden hebben een kruispeiling kunnen maken. Om 14:30 uur werden de kaarten door Rient (PA3GXP) afgetekend. Helaas zat de vos (Rob) niet op de aangekruiste locatie op de kaart. Godfried heeft Rob toch nog in het bos gevonden.
Om 16:30 uur was iedereen terug aan de start.

Verslag vossenjacht van zondag 11 oktober
De dag begon wat mistig, maar het regende niet. Dus we hoopten op een flinke deelname. De start was om 13.30 uur en om 13.15 kwam de eerste jager binnen op het moment dat er even een regenbui was. Er werd met 1 jager (Kees (PA1JCW)) gestart. Koos en Hilde waren onderweg van de verkeerde startplaats naar de goede. We hebben de starttijd wat aangepast en Hilde die geen peildoos had heeft er een geleend van Rient. Helaas bleek dat de batterij niet de energie had voor een hele jacht, maar toen Koos de plaats van de spoetnik was genaderd kon Hilde met zoeken beginnen en zoals bekend kunnen YL's beter zoeken, dus hebben ze gezamenlijk nog een behoorlijk aantal spoetniks gevonden. Als eerste kwamen Koos en Hilde terug, niet omdat ze het hadden opgegeven en niet omdat er weer wat regen was gevallen, maar omdat ze naar huis waren geroepen. Kees was stug doorgegaan zelfs toen de jacht eigenlijk al was gestopt.
Op de eerste plaats PA1JCW met 7 spoetniks.
Op de tweede plaats PA3EKW met 4 spoetniks.
Ook op de tweede plaats PA3BJV met 4 spoetniks.
Op de gezamenlijke derde plaats PA3GXP en PA0KEL met 18 met moeite weer teruggevonden spoetniks. Hopelijk zijn er de volgende jacht meer jagers en we verwachten natuurlijk de zelfbouwers van de 80 meter ontvangers. Deze moeten dan toch een keer in de praktijk worden uitgetest.
Wij verwachten dan ook de volgende keer een flink aantal jagers.


Verslag vossenjacht van zondag 15 november 2009
Regen regen en nog eens regen. Het begon slecht voor de organisatie, maar er was door de weerman van Leusden beloofd dat het bij de vossenjacht droog zou zijn en dat was gelukkig ook zo. Gewapend met paraplu de 13 vossen uitgezet. Ook de ARDF zenders zijn gebruikt, wel met kleine draadantenne. Dat was extra lastig omdat deze zenders, maar 1 minuut aan zijn en dan 4 minuten niet te horen zijn. Andere waren zo zacht dat we met een cirkel op de meegegeven kaart hadden aangeven waar ze ongeveer lagen.
Na terugkeer waren we zo nat en koud dat we in de auto met verwarming aan weer wat droger en warmer werden. We hadden 5 deelnemers en daar waren we blij mee. Na tellen van de gevonden vosjes kwamen we tot deze volgorde:
1. PA1JCW met 10 gevonden vossen. (S-P-E-K-V-B-W-K-L-X)
2. PA3BJV met 7 gevonden vossen. (X-P-E-V-B-J-K)
2. PA3EKW met 7 gevonden vossen. (X-P-E-V-B-J-K)
2. PD3DDR met 7 gevonden vossen. (X-P-E-V-B-J-K)
3. PA0RSM met 7 gevonden vossen. (K-W-K-L-X-E-P)

 

Na een kopje koffie/thee met koekje verzorgd door de XWL's van Rient en Rob, vertrokken de jagers naar huis en zijn de zenders na wat peilen weer opgehaald uit het bos. Tot de volgende jacht in december.


Verslag vossenjacht zondag 13 december 2009
Eindelijk weer eens mooi weer tijdens een vossenjacht al was het koud. Met 5 deelnemers waren we dik tevreden. Er waren twee jagers, die geen ervaring hadden en hun gemaakte ontvangers wilden uitproberen. We hebben twee ARDF zenders in de Piet Wakker stand gezet en met de afgestemde vertical daarop aangesloten. Met de 3 W zenders hadden we meer dan voldoende signaal. Aan Kees (PA1JCW) de beker uitgereikt die hij gewonnen had. Deze was door Koos en Hilde niet meer in te halen.
Om 13.30 uur ging zender 1 (MOE) 30 minuten in de lucht. Iedereen had binnen de zendtijd de vos gevonden. Er moest dus even gewacht worden op zender 2 (MOI). Toen bleek dat, door het tekort aan ervaring met de sensantenne, het gevolg was dat ze de verkeerde kant op liepen en het signaal steeds zwakker werd, omdat de motivatie even weg was, zijn ze terug naar de start gelopen. Daar even koffie gedronken en een pannenkoek gegeten en de wil om de tweede zender te vinden weer aanwezig was en er nog een keer uitleg was gegeven, vertrokken ze naar de zender MOI die voor de tweede keer 30 minuten in de lucht was. Rob (PA0KEL) liep mee om te testen of de laatste instructie begrepen was. De zender werd gevonden. Kees (PA1JCW) heeft nog eens duidelijk gemaakt waarom hij de beker heeft gewonnen. Hij was al na 40 minuten terug bij de start.
Eddy (PA0RSM) heeft er 66 minuten over gedaan. PD0DDR, PA1LIO en PD0NPU waren met 1 gevonden zender na 85 minuten weer bij de start. Met hulp en een ervaring rijker en het vinden van vos 2 waren ze op tijd binnen. PA3GXP en PA0KEL waren blij met het weer, de opkomst en de hulp van beide XYL's en natuurlijk ook de QRP van Rient voor het bakken van de heerlijke pannenkoeken.

Rient (PA3GXP), Rob (PA0KEL) en Ron (PA3DAM)


<< vorige pagina - home >>